SoccerLab este o platformă de Sports Intelligence care permite unui club sau unei Federații Naționale de Fotbal să își centralizeze, analizeze și vizualizeze toate datele sportive. Folosită de cluburi ca AZ Alkmaar, Şahtior Donețk sau Rapid Viena, SoccerLab facilitează luarea de decizii bazate pe date pentru a îmbunătăți performanțele jucătorilor lor. M-am gândit că este util să vorbim despre o zonă în care sportul românesc face pași foarte mici și rari.

În 2006 intram în fotbal și îmi doream ca la nivel de management să am date cât mai exacte la Centrul de Copii și Juniori și prima echipă. Am dezvoltat proceduri și formulare de raportare în format fizic, dar în paralel am ajuns ca în 2007 să avem o platformă online de management a tuturor juniorilor din club. Manualul de utilizare se poate parcurge pe pagina de Linkedin, am avut mare noroc cu o echipă de programatori care au dezvoltat gratuit pentru mine toată platforma. Era 2007 și ea este la fel de utilă acum, precum era atunci. Este esențial ca în procesul de management să ai acces la date rapid, transparent și obiectiv. O platformă ca SoccerLab te ajută să elimini factorul legat de „noroc” sau „șansă” din deciziile echipei.

SoccerLab este un proiect creat în 2004 și care a început ca un produs video pentru Federația Olandeză de Fotbal. Din 2019 există și Panega Sports, echivalentul SoccerLab pentru toate celelalte sporturi, olimpice și neolimpice, individuale sau de echipa.

Platforma permite centralizarea tuturor informațiilor despre toți jucătorii din toate echipele clubului sau federației, de la primul unsprezece până la echipele de copii și juniori. Toate datele de contact ale jucătorilor și părinților, în cazul juniorilor, sunt stocate în partea de CRM a soluției.

Toate rezultatele la testele de randament ale jucătorilor sunt stocate, analizate și  comparate cu cele ale celorlalți jucători și prezentate sub formă de grafice. Acestea permit examinarea datelor jucătorilor actuali cu cele ale jucătorilor care au ajuns la lotul mare pentru a-i identifica cât mai devreme posibil pe jucătorii cu potențial de a ajunge la echipa mare.

Tot legat de randament, SoccerLab este compatibil cu toate trackerele GPS folosite deja de cluburi sau federații ceea ce permite, de exemplu, compararea indicatorilor de performanță ale jucătorilor din timpul antrenamentelor cu cei din timpul meciurilor.

Pentru că este un sistem complet, unul din punctele forte ale SoccerLab este modulul medical în care sunt centralizate informațiile legate de prevenirea accidentărilor, despre diferitele tipuri de accidentări, despre cât de mult a durat refacerea și despre ce tratamente i-au ajutat pe jucători să se refacă.

Și pentru că rolul final al SoccerLab este să permită factorilor de decizie dintr-un club sau o Federație să ia decizii directe bazate pe date, platforma oferă mai multe variante de rapoarte, de la rapoartele simple create automat în sistem până la rapoarte mai complexe, realizate cu ajutorul programelor de Business Intelligence. Platforma este construită modular, modulele pot fi customizate în funcție de orice nevoie specifică. Pachetele oferite includ și aplicațiile de mobil specifice fiecărui tip de utilizator (managementul clubului, echipă, antrenor, scout și jucător). Este nevoie doar de două zile pentru ca un utilizator să învețe să folosească sistemul.

Din experiența mea, este necesar să ai o persoană care să fie responsabilă cu accesul și acuratețea datelor introduse în platforma. Mai mult, este esențial ca fiecare antrenor să încarce datele jucătorilor și să se implice în utilizarea platformei. Un aspect extrem de important în analiza indicatorilor este legat de istoricul aplicației( număr de jucători din platformă, update-uri pe baza feedback-ului obținut de la utilizatori, date corelate), este elementul de bază atunci când vrem să alegem implementarea unui astfel de sistem.

Implementarea unei platforme de Sports Intelligence este un efort comun al întregii organizați, iar achiziția sa este doar un prim cost, trebuie să ai în vedere și bugetarea administratorului de sistem. Oricând poți pica în capcana de a deține platforma și de a nu o folosi pentru că nu există la nivelul organizației dorința de schimbare și de îmbrățisare a digitalizării.

Digitalizarea unui club este un proces complex, dar extrem de important, iar viitorul știm deja că este mobile. De SoccerLab se ocupă unul dintre puținii români care sunt specializați în platforme de Sports Intelligence, numele lui este Adrian Beiu și îi poți scrie la adrian.beiu@soccerlab.com

Cristian Gheorghe