The Last Dance s-a lansat in 2020 si este o productie de referinta pentru iubitorii de baschet, la nivel global. Este o plimbare prin amintirile copilariei si un energizant pentru generatiile care nu i-au avut pe teren pe Michael Jordan si Pippen.

Jerry Krause a fost vinovatul de serviciu, un fel de Malificent. Jerry Krause este mort de pe 21 martie 2017. Krause este baiatul rau din The Last Dance, dar ultimele minute din ultimul episod transmit alt mesaj.

Sa recapitulam, un om moare in 2017, iar in 2020 inca incaseaza. Si nu de la oricine. De la Jordan. De la Pipen. De la Phil.

Dar ce aflam noi in ultimele minute? Faptul ca Jerry Reinsdorf luase decizia sa reconstruiasca echipa, el este proprietarul Chicago Bulls si Chigaco White Sox. Iar in ultimul an al Dream Team-ului Chicago Bulls ii propusese inca un an de contract lui Phil Jackson.

Nonverbal ne spune ca l-a lasat pe Jerry Krause sa incaseze, dar decizia o luase el. Suna cunoscut.

Phil Jackson a suferit mult dupa ce a plecat de la Bulls in 1998. A ajuns in 1999 la LA Lakers si a luat consecutiv 3 titluri. El vroia o pauza, a luat langa Kobe Bryant. A stat in LA pentru 10 sezoane.

Krause a plans mult timp pentru cat rau i-a facut.

Imi este greu de inteles de unde aceasta rautate de a da intr-un om care a muncit la succesul acestui vis si care la ora la care s-au filmat interviurile nu mai era in viata. Cam urat. Cam indecent. Cam de la tara.

Mai mult, Krause explica deciziile din sezonul ’97-’98 cu subiect si predicat aici(articol NBC Sports), ba chiar sunt logice pentru orice pamantean. Iar ultimele 10 minute, certifica cumva, ca finantatorul are aceleasi probleme peste tot in lume. De ce sa fie el injurat?

Printre explicatiile lui Krause se ascunde o zona ce tine de management sportiv si NBA.

Toate echipele din NBA trebuie si se supun deciziilor organizatiei. Sunt multe de spus aici, dar NBA este o structura opaca si care a fost definita de un judecator la nivel de organizare ca un Joint Venture, deci nu este un SRL, nici o asociatie non-profit.

NBA are reguli clare si nu poti sa creezi o echipa puternica de pe o zi pe alta, mai mult, este clar ca nu mai doreau un Bulls puternic. Era prea mult pentru competitie si marketing. In competitiile din America nu cumperi jucatori cand vrei si cum vrei, nu pui salariile dupa capul tau. Regulatorul controleaza tot, in cazul acesta este NBA.

Krause si Reinsdorf au inchis pozitiile pe profit. Krause a fost asumat, Reinsdorf cu un sfert de gura. El a fost cel care a incasat cel mai mult. Un inger de om.

Episodul cenzurat este exact cel legat de Krause. Cel in care trebuiau sa ii recunoasca meritele si sa isi ceara scuze.

Cand Michael Jordan vorbeste in The Last Dance, in 2020, reuseste sa ofere celor trei copii din prima casnicie cam 3-5 minute. Enorm.

Femeia care i-a fost alaturi pe acest traseu fantastic ca jucator, Juanita Vanoy, nu apare nici macar o secunda.

Cu Juanita si Krause cred ca aveam alta dinamica in The Last Dance.

Noroc cu Carmen Electra, care se mentine perfect la 48 de ani.

Cristian Gheorghe

PS Michael & Team ne-au oferit o poveste frumoasa si plina de tensiune. Indiscutabil este o super-productie de televiziune, excelenta din toate punctele de vedere.