Warren Buffet este in top 10 cei mai bogati oameni de pe planeta din ultimii 20 de ani, am avut norocul sa primesc( in timpul in care eram in spital) autobiografia sa de 800 de pagini.

Cum timp am avut de ajuns, am dorit sa vad viata acestui ilustru jucator de bursa aflat azi la o varsta de peste 80 de ani.

Cartea prezinta toate etapele vietii sale, de la bunici la ziua de astazi.

Warrent Buffet este o minte stralucita, dar cu o autobiografie pansata si pensata. In copilarie era un talent innascut la memorarea cifrelor, putin mai tarziu, incepe o afacere cu mingii resapate de golf si jocuri electronice in frizerii(la ora respectiva o noutate absoluta). In adolescenta ajunge in vizita in preajma Wall Street-ului si se indragosteste de acel mediu. Studiaza si munceste mai tarziu in companii de profil. Isi infinteaza propria companie.

Cum a facut primul milion? Acum sigur ca a muncit si este un tip genial, dar se pare ca in viata undeva a avut un mic ajutor….

Tatal sau ajunge senator(da, citesti bine), iar Warren strange bani de la familie pentru a incepe o afacere pe bursa( tranzactioneaza actiuni). Reuseste sa aduca beneficii anuale cu factori de multiplicare de 2-4-5 ori, cumpara actiuni cu 100 de dolari iar in timp ajung la 300-400 de dolari.

Un om incredibil, genial, dar cu o singura parte pe care cartea o evita si in care nu intra prea mult, dar se subintelege, felul cum obtine el informatiile. Toate companiile ale caror actiuni le tranzactioneaza ascund in spate potential de profitabilitate urias, iar aceste informatii el le primea si le cunostea. Intrebarea este de unde?

Este simplu, de la tatal senator, aflat la Washington si care intre timp devine extrem de puternic.

Ani de zile compania sa creste tot mai puternica, devine singurul om din piata care garanteaza cresteri anuale catre actionari de 20-30%( in timp devine celebru si respectat pentru promisiunile sale).

Compania creste uluitor pana la cifrele din ziua de astazi. La inceputul anilor 90 devine prieten cu Bill Gates de la care invata sa foloseasa PC-ul si incepe sa inteleaga noua industrie de tehnologie, iar Bill Gates invata tot ceea ce inseamna piata bursiera( foarte putin mai tarziu Microsoft devine cea mai mare companie din lume). Warren Buffet este unul dintre cei mai importanti actionari la Coca Cola( in copilarie a fost un impatimit colectionar de capace)si Wrigley’s. Este primul actionar american la o companie petroliera din China si prevesteste caderea din SUA cu 10 ani inainte.

Intr-un cuvand devine un GURU al previziunilor bursiere, inclusiv astazi sunt asteptate previziunile sale cu mare interes. Criza din 2008 l-a prins cu disponibilitati foarte mari de lichiditati, iar in ultimii 3-4 ani a cumparat ieftin foarte multe companii. Deviza sa este sa cumpere ieftin, sa astepte, iar apoi sa vanda scump.

Nu a schimbat managementul prea des in nici-o companie si nu a disponibilizat oameni pentru cresterea profitului.

In viata personala a fost un dezastru, la 50 de ani sotia sa pleaca impreuna cu profesorul sau de tenis si decide sa se casatoreasca cu el. Renunta, iar divortul nu mai are loc niciodata. Ea iti traieste viata departe de Warren, in lumea filantropiei, conectata la problemele familiei( a decis sa traiasca si pentru ea). Warren traieste incepand cu varsta de 50 de ani cu alta femeie, fara sa divorteze sau sa isi propuna sa se recasatoreasca.

Mesajul sau este: ” Nu conteaza cati bani ai, conteaza cati oameni te iubesc!”.

Warren si esecul

A avut esecuri usturatoare(de zeci de milioane), dar foarte putine. Cunoaste foarte bine pietele de capital si companiile.

O poveste tulburatoare este a uneia dintre companiile in care a investit, un retailer mare de mobila(300-500 de milioane de dolari CA), creat de o rusoaica cu spirit puternic intreprinzator. La vanzarea companiei, rusoaica ii pune conditia ca familia sa sa ramana in conducerea companiei pentru totdeauna si sa nu se amestece in deciziile de management.

Warren Buffet respecta promisiunea, dar la varsta de 90 de ani rusoaica este trimisa la pensionare de catre insisi nepotii sai. Suparata foc. ea isi face o alta companie, rivala a celei pe care o crease anterior. Dupa mai putin de 3 ani, Warren Buffet se simte obligat sa vina sa ii mai faca o propunere de cumparare si pentru noua companie( devenise foarte puternica si mare, extrem de periculoasa pentru cea pe care a cumparat-o anterior). O cumpara, dar de data aceasta o obliga pe rusoaica sa semneze ca timp de 10 ani nu va mai lucra in industria mobilei.

La aniversarea de 100 de ani rusoaica il are alaturi de ea pe Warren Buffet.

Cristian Gheorghe

Articolul precedentVirusul Coca Cola
Articolul următorGastrectomie – Episodul 3
A fost timp de aproape 6 ani (2006-2012) Manager Executiv la Sportul Studentesc, iar din iunie 2012 este Country Sales Manager la Sport Evolution Group (SEG), liderulul pe piata marketingului sportiv din Romania. Este initiatorul primei scoli de marketing sportiv in Academia de Studii Economice, prima academie dedicata profesionistilor si iubitorilor sportului - Sports Business Academy si este co-autor al manualului de Marketing Sportiv. Pentru proiectele sale unice din sport a fost inclus in "Introducere in Marketing", de Philip Kotler si Gary Armstrong.