30 august

M-am intors dintr-o vacanta, iar la intrarea in tara, intr-o coada ordonata, un tir cu numere romanesti al unei firme din Turcia este tras separat, in paralel cu sirul.

Simti caldura mare, peste 40 de grade Celsius, nervi intinsi la maximum, tensiune, sufletele agitate, ceva praf si multe noxe.

Stai cuminte, incerci sa iti pastrezi calmul, te simti inselat de proprii romani, nu intelegi de ce pierzi o ora din viata la granita.

Privirea se indreapta la un moment dat spre stanga, un om in papuci coboara din tir, era soferul. Se saluta cu un alt concetatean si priveste cerul.

Stropii de transpiratie imi taie fruntea, aerul devine foarte greu de respirat. Arsita simti ca iti arde narile.

El cauta cu privirea soarele. Este linistit, relaxat, dar se simte o mica tensiune, o graba. Soarele ii spune ca este momentul.

Noi suntem agasati de soare. El este fericit.

Deschide portiera de la tir si dintr-o miscare scoate un covoras. Orgoliul de ortodox practicant m-a secerat, am simtit cum un pumnal strabate trupul meu.

Era duminica, era dupa amiaza si eu nu ajunsesem inca la biserica. O frustrare imensa ma anima si un moment de respect profund. Pe covorasul sau, turcul isi spune rugaciunea in fata tirului. Sta in picioarele goale, in soare, pe el nu il intereseaza coada sau nervii. Un musulman, printre romani frustrati, demonstreaza ca totul este legat de credinta. Simt ca ma sufoc, dar nu de la caldura.

Nimeni nu comenteaza si nimic. Soferul nostru de tir isi spune rugaciunea. Printre zecile de crestini din coada de masini, unul nu s-a gandit daca va ajunge sau sa mearga la biserica. Este duminica.

Isi strange covorasul din soare, se urca in tir, iar ca respectul sa fie si mai mare, incepe sa isi puna sosetele in picioare. Cand toti eram iritati si nervosi, el nu a cutezat sa urce pe covorasul sau incaltat.

Ma uitam prin jurul meu sa vad daca tresare un Mihai Viteazul, Stefan cel Mare. Omul nu gresise cu nimic, dar a transmis un semnal clar.

Crestinii au cautat tot felul de mizerii sub care sa se ascunda in ultimii zeci de ani.

Stau prea mult in picioare in biserica. Slujba dureaza prea mult. Preotul cere bani, nu este prea multa lumina. S-a saturat sa mai dea bani. Nu miroase a levantica.

Musulmanii au nevoie doar de un covoras. Niciun crestin din Europa nu isi va intrerupe activitatea ca sa isi spuna rugaciunea in mijlocul zilei sau sa tina post negru zile in sir. A devenit superficial si prea sensibil. 90% din secte s-au dezvoltat pe sensibilitatea unor oameni superficiali, fara credinta, iar biserica nu a reactionat. Cand ai credinta, nu conteaza unde, cum, cine, ce… credinta este.

Soferul nostru de tir este pregatit sa isi dea casa si familia in numele credintei, iar exemplele sunt tot mai multe si dureroase pentru Europa.

In timp ce Europa a devenit sensibila si fandosita, a creat din credinta un moment bun de a vinde pomi de Craciun si iepurasi de Paste. Islamul a ramas puternic.

Dupa experienta din Ucraina, simt ca valul de imigranti face parte dintr-un nou tip de batalie. Este o colonizare a islamului in toata regula, cu deschiderea totala a Europei.

De ce un cetatean rrom, cetatean european, este o problema in Europa si 300 de mii de islamisti necunoscuti, cu potential maxim de terorism, nu? Europa este slaba, nici-un pic de vigilenta sau strategie.

Credinta este sau nu este, sa nu mai cautam nod in papura la preoti, la biserica, la noi. Unii au doar un covoras si sunt pregatiti sa moara oricand.

Ne pregatim de o batalie bazata pe credinta. Stefan cel Mare nu a avut parte de kamikaze si nici de crestini fandositi in oastea lui. Europa s-a schimbat, a devenit un copil sensibil, insa islamul este la fel ca pe timpul lui Mihai Viteazul. Islamul pare prafuit, vechi, dar este real si aici. Nu a lasat loc de interpretari.

Are credinta si trebuie respectat.

Am ajuns la biserica dupa ceva cautari. Este greu sa gasesti deschisa o biserica dupa ora 13:00 in ziua de duminica in Bucuresti.

Pentru cei care imi cunosc povestea, am crucea tatuata pe suflet. Credinta este.

Biserica romana trebuie sa se reformeze, dar acest subiect este pentru alt text.

9 SEPTEMBRIE 2015

URMARESC LA CNN CRIZA ZECILOR DE MII DE IMIGRANTI, INTERVIU CU COLIN POWELL(SECRETAR DE STAT IN TIMPUL ADMINISTRATIEI BUSH JR):

REPORTER: ATI GRESIT CA ATI INVADAT IRAK-UL SI L-ATI DAT JOS PE SADAM IN BAZA UNOR INFORMARI GRESITE ALE SERVICIILOR SECRETE AMERICANE?

CP: VREAU SA VA ASIGUR CA NU AM VRUT SA AJUNGEM LA ACEST DEZNODAMANT, DAR DUPA MULTE INFORMARII SI ANALIZE CU SERVICIILE SECRETE AMERICANE AM LUAT DECIZIA ALATURI DE BUSH SA MERGEM MAI DEPARTE CU PLANUL.

S-A DEMONSTRAT CA INFORMARILE AU FOST GRESITE, NOI NU AVEAM CUM SA NE DAM SEAMA CA NU SUNT REALE. SERVICIILE AU GRESIT.

REPORTER: AS VREA SA VA PREZINT O DECLARATIE VIDEO DIN 1996 A UNUI FOST VICEPRESEDINTE AMERICAN SI SECRETAR DE STAT IN 90…

DECLARATIE: IN MOMENTUL 90, AM HOTARAT ALATURI DE BUSH SENIOR SA NU IL DAM JOS PE SADAM. CONFORM ANALIZELOR NOASTRE, ACESTA REUSEA SA TINA DEOPARTE FOARTE MULTE INTERESE ANARHISTE DIN ZONA, IAR IN CAZUL IN CARE IL DADEAM JOS, CU TOATE CA NE DOREAM, AM FOST CONSTIENTI CA ESTE POSIBIL SA PRODUCEM UN HAOS TOTAL. SIRIA, TURCIA, IRAN, ARABIA SAUDITA AVEAU INTERESE MARI IN DESTABILIZAREA IRAKULUI. AM PREFERAT SA NU IL DAM JOS, DECAT SA RISCAM UN HAOS IN ZONA. IRAK ESTE CA O INTERSECTIE A MAI MULTOR CURENTE SI NATIONALITATI, SE POT CREA MARI PROBLEME DACA ACEASTA TARA NU ESTE TINUTA SUB CONTROL INTERN(INTERVIU DIN 1996)

COLIN POWELL: DACA NU EXISTAU ACELE INFOMARII, NOI NU MAI AJUNGEAM IN BAGDAD. TIMPUL A DEMONSTRAT CA DUPA CE AM AJUNS FOARTE REPEDE IN BAGDAD SI L-AM ARESTAT PE SADAM, NU AM INTELES SI NU AM STIUT CE SA FACEM IN IRAK. ESTE UN ESEC CEEA CE S-A INTAMPLAT. S-A DEMONSTRAT APOI CA DUPA CE AM APLICAT ACEEASI STRATEGIE IN LIBAN, SIRIA SI EGIPT, ESTE UN ESEC INTERVENTIA NOASTRA IN ACEA ZONA. PESTE TOT, TARILE SUNT CONDUSE IN CONTINUARE DE GENERALI, ESTE HAOS, IAR CURENTELE TERORISTE AU LUAT AMPLOARE. AM GRESIT CU INTERVENTIILE NOASTRE.

TEXTUL NU ESTE ADLITERAM, DAR IN PROPORTIE DE 90% ESTE MOTIVUL PENTRU CARE ASTAZI DISCUTAM DESPRE IMIGRANTI SI TERORISM.

PUTIN MAI TARZIU, TOT PE CNN, CARLY FIORINA(EX PRESIDENT HP, VICE AT&T) SE BATE ACUM SI EA PENTRU PRESEDENTIA SUA… INTREBATA DE CRIZA IMIGRANTILOR …”SUA A FACUT TOTUL PENTRU ACESTI IMIGRANTI, CRED CA ESTE MOMENTUL CA SI STATELE EUROPENE SA FACE CEVA, NOI NU VOM PRIMI IMIGRANTI PE TERITORIUL NOSTRU, RISCUL TERORIST ESTE PREA MARE. NU VOM MODIFICA SUB NICIO FORMA PROTOCOALELE PRIVIND CETATENII IMIGRANTI”. SUA ARE IN CONTINUARE UNA DINTRE CELE MAI DURE POLITICI DE ACCEPTARE A IMIGRANTILOR DIN LUME, NU CRED CA PUTEM VORBI DESPRE UN OM CU INTELIGENTA REDUSA IN ACEST CAZ, DAR CE FACEM NOI…

LEGAT DE MOSCHEEA DIN BUCURESTI, CRED CA ESTE NORMAL SA AVEM SI NOI O MARE BISERICA ORTODOXA IN ARABIA SAUDITA SAU EMIRATE, DACA NU, ATUNCI NICI NOI NU AVEM NEVOIE DE O MOSCHEE. IN TURCIA, DUPA O CAUTARE DE 3 ZILE, ABIA AM GASIT 2 CAMERE IN CARE SE RUGAU CRESTINI OLANDEZI SI GERMANI(DOAR DUMINICA), REPET, CAMERE. OAMENII CARE NU MERG DUMINICA LA BISERICA, SA NU ISI DEA CU PAREREA DESPRE MOSCHEE, PENTRU CA NU INTELEG, IAR DE POEZIE PARCA NU PREA MAI ESTE VREMEA.

Cristian Gheorghe

PS. De peste un an, sute de mii de crestini au fost macelariti in Africa si in tarile arabe. Noi dormim.