Spre sfarsitul anului 2013 am descoperit o lista cu documentare care trebuie vazute, dupa aproape o luna, am plecat in tara in care obezitatea a devenit pericol public( SUA).

In SUA am descoperit ca nimic din ceea ce parea gustul natural nu avea gustul romanesc. Celebrul jambon american din filme era imbalsamat in miere si diverse ierburi, parea o prajitura. Totul era gras sau dulce. Vindeau la cutie albusuri de ou lichide, doar pentru ca galbenusul contine prea mult colesterol. Soia pare carne in alimentele noastre.

Sarea a fost treptat scoasa din alimentatie, personal cred ca de aici a inceput un dezechilibru urias. Cu greu vor putea reveni, dulce trebuie sa fie tot, iar americanii iubesc tot ce este dulce. Sosul de artar si untul din arahide sunt alte inventii care sunt consumate in cantitati industriale( cu valori calorice periculoase). La televizor vezi lupta cu greutatea, dar si cu cancerul. De la probleme cu inima ( prea multa sare) au ajuns la probleme cu greutatea, adica tot cu inima( prea dulce, prea mult sirop de porumb).

Forks over Knives, Food Matters si The Future of Food sunt trei documentare care explica foarte clar diferite probleme globale de alimentatie.

Nimeni nu a murit si nu i s-a recomandat sa ia supradoze de vitamine si minerale. S-a demonstrat ca cei care consuma foarte multe vitamine si minerale sunt sanatosi. Daca suntem prea sanatosi, o industrie intreaga farmaceutica sufera scaderi masive de vanzari, iar acest fapt afecteaza viitorul industriei.

Alimentele modificate genetic sunt de foarte mult timp printre noi si nu mai putem sa le respingem sau sa le interzicem. Cu certitudine produc schimbari in organismul uman, dar este legea junglei. Cine rezista, merge mai departe, cine nu… Sa ii fie tarana usoara!

Suntem prea multi, vom fi prea multi pentru puterea naturala de productie a hranei pe planeta mama. Ca sa hranim toti oamenii trebuie sa reinventam legumele si fructele.

Daca fiecare chinez ar bea cate un pahar de vin, toata productia anuala de vin a planetei ar fi consumata intr-o singura zi, iar cifrele devin din ce in ce mai ametitoare.

E-urile si alimentele modificate genetic au aceeasi mama, iar din nefericire nu le putem bloca expansiunea. Este prea tarziu si suntem prea multi. Unii fac cancer, altii se ingrasa, altii au dereglari hormonale grave, altii nu au nimic.

Cei din urma sunt cei mai puternici si vor continua. Selectia este naturala.

Unul dintre documentare demonstreaza ca pentru a controla cancerul, un american a mers in China si a construit o harta cu zonele care au cea mai mare explozie a acestui flagel. Concluziile au fost clare, consumul de carne creste riscul de a face cancer intr-un multiplicator mare, deci nu cateva procente. Conform studiului, populatia saraca din China, care nu isi permitea luxul de a consuma carne, era ferita de cancer si avea un risc scazut. Toate zonele, care erau in boom economic si consumau carne, prezentau un numar foarte mare de imbolnaviri. In SUA, pe o serie de oameni, s-a demonstrat ca alimentatia bazata strict pe legume nu prezinta riscuri pentru sanatate. Cunoscandu-se aceste date, totusi, nimeni nu vrea sa le faca publice. Sunt in joc miliarde de euro si dolari, iar industriile implicate sunt din zone diferite.

Cristian Gheorghe