Cea mai puternică industrie sportivă din Europa, fotbalul, își revine cu greu după lockdown-ul din primăvara anului 2020. Potrivit UEFA, cluburile au suferit pierderi de 8,5 miliarde de dolari, acest regres fiind reflectat de o scădere a pieței transferurilor.
În ciuda pierderilor înregistrate de cluburi, veniturile totale ale primilor zece sportivi din topul celor mai bine plătiți fotbaliști înregistrează o creștere cu 2,6% în campionatul 2021-2022, comparativ cu sezonul trecut. Dacă am aduna veniturile totale ale fotbaliștilor Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Neymar, Kylian Mbappe, Mohamed Salah, Robert Lewandovski, Paul Pogba, Andres Iniesta, Gareth Bale și Eden Hazard, am ajunge la o sumă care se apopie de 600 de milioane de dolari până în vara anului viitor, din contractele cu echipele de club și contracte comerciale.
În acest moment, Paris Saint-Germain este clubul european cu cel mai mare fond de salarii, trei dintre componenții săi fiind între primii patru jucători cu cele mai mari contracte.
Iată care este topul bunăstării în fotbal, conform publicației americane Forbes, care a calculat sumele în dolari americani:
1. Cristiano Ronaldo (atacant portughez, 36 de ani, Manchester United) – venit total brut de 125 de milioane de dolari (70 de milioane din salariu și bonusuri plus 55 de milioane din endorsement)
Portughezul a bătut record după record în acest an. Mai întâi, a devenit jucătorul cu cele mai multe goluri marcate în istoria turneelor finale ale Campionatului European (14), apoi l-a depășit pe Ali Daei ca număr de reușite pentru echipa națională (111 ).
Atacantul transferat de la Juventus la Manchester United are peste 500 de milioane de urmăritori pe rețelele de socializare (Facebook – 149 de milioane, Instagram – 344 de milioane, Twitter – peste 94 de milioane). Astfel, fiecare postare îi aduce mulți bani în cont, veniturile fiind completate din afacerea CR7 (parfum, lenjerie, ochelari, hotel, săli de fitness).
Potrivit forbes.com, doar alți trei sportivi stau mai bine din punct de vedere al contractelor comerciale: Roger Federer (90 de milioane), LeBron James (65 de milioane) și Tiger Woods (60 de milioane).
2. Lionel Messi (mijlocas argentinian, 34 de ani, PSG) – 110 milioane de dolari (75 de milioane din salariu și bonusuri / 35 de milioane din endorsements)
După 21 de ani la FC Barcelona, timp în care a marcat 672 de goluri, a furnizat 268 de assist-uri și a primit 78 de distincții, câștigând 875 de milioane dolari, Messi a făcut trecerea la PSG, unde este plătit regește și unde a marcat primul său gol în partida cu Manchester City (2-0) din Champions League.
Are salariul mai mare decât al lui Cristiano Ronaldo, dar veniturile din contractele comerciale sunt mai mici.
3. Neymar (atacant brazilian, 29 de ani, PSG) – 95 de milioane (75 din salariu și bonusuri / 20 de milioane din publicitate)
Deține recordul celui mai scump transfer din istoria fotbalului. PSG a plătit 263 de milioane de dolari pentru a-l aduce de la FC Barcelona. Vara aceasta, a semnat prelungirea cu 4 ani a contractului pe care îl are cu echipa din capitala Franței.
Brazilianul este al treilea cel mai popular sportiv în Social Media, cu peste 285 de milioane de urmăritori. Recent, a semnat un contract pentru content video exclusiv cu platforma Triller.
4. Kylian Mbappe (atacant francez, 22 de ani, PSG) – 43 de milioane (28 de milioane din salariu și bonusuri /15 milioane din publicitate)
Nu a semnat prelungirea contractului cu PSG, scadent în vara anului viitor. Potrivit presei spaniole, s-ar fi înțeles deja cu Real Madrid. A înscris mai multe goluri decât aveau marcate Messi sau Cristiano Ronaldo la vârsta lui. De asemenea, câștigă mai mulți bani decât câștigau cele două vedete pe când aveau 22 de ani.
Este foarte popular între copii și tineri, apărând pe coperta jocului FIFA 22.
5. Mohamed Salah (atacant egiptean, 29 de ani, Liverpool) – 41 de milioane (25 de milioane din salariu și bonusuri /16 milioane din publicitate)
Se află în negocieri pentru prelungirea contractului cu Liverpool. A marcat deja 100 de goluri pentru „cormorani” după venirea de la Roma în 2017. Niciun jucător din Premier nu a reușit atâtea goluri într-un interval așa de scurt.
De la venirea lui, numărul mesajelor antimusulmane scrise de fanii lui Liverpool s-au redus la jumătate.
6. Robert Lewandowski (atacant polonez, 33 de ani, Bayern Munchen) – 35 de milioane (27 de milioane din salariu și bonusuri / 8 milioane din publicitate)
În sezonul precedent, a marcat 41 de goluri din 29 de meciuri în Bundesliga, doborând recordul lui Gerd Muller (40 de goluri în 34 de partide).
Un alt record doborât: a marcat în 19 jocuri consecutive. Și-a lansat și propriul brand, „RL9”.
7. Andreas Iniesta (mijlocaș central spaniol, 37 de ani, Vissel Kobe – Japonia) – 35 de milioane (31 de milioane din salariu și bonusuri / 4 milioane din publicitate)
A plecat în Japonia după 22 de ani petrecuți la FC Barcelona și a ajutat-o pe Vissel să câștige Cupa Împăratului, Liga Campionilor Asiei și Supercupa Japoniei.
8. Paul Pogba (mijlocaș central francez, 28 de ani, Manchester United) – 34 de milioane (27 de milioane din salariu și bonusuri / 7 milioane din publicitate)
Nu mai dorea să continue la Manchester United, dar venirile lui Ronaldo și Varane l-au făcut să se răzgândească.
Cel mai important contract comercial este cel cu Adidas (valoare totală de 45 de milioane de dolari, valabil pe o perioadă de 10 ani).
9. Gareth Bale (mijlocaș ofensiv galez, 32 de ani, Real Madrid) – 32 de milioane (26 de milioane din salariu și bonusuri / 6 milioane din publicitate)
S-a întors la Real Madrid după demiterea lui Zidane, cu care a fost în conflict. Este și influencer pe Youtube.
10. Eden Hazard (mijlocaș ofensiv belgian, 30 de ani, Real Madrid) – 29 de milioane (26 de milioane din salariu și bonusuri / 3 milioane din publicitate)
A lipsit 59 de meciuri în primele două sezoane la Real Madrid, din cauza accidentărilor. Cu toate acestea, este unul dintre cei mai bine plătiți fotbaliști ai planetei.
Liga I: Chipciu are cel mai mare salariu
Fotbaliștii din Liga I nu au venituri semnificative din endorsements, bazându-se aproape exclusiv pe salariu și pe bonusuri. Alexandru Chipciu (CFR Cluj) este jucătorul cu cel mai mare salariu, de 30.000 de euro pe lună, potrivit presei sportive.
Urmează Claudiu Keșeru și Florin Tănase de la FCSB, fiecare cu un salariu 25.000 de euro lunar, iar 20.000 de euro pe lună primesc Denis Alibec (CFR), Emmanuel Cullio (CFR), Constantin Budescu (FCSB), Florinel Coman (FCSB), Giedrius Arlauskis (fost la CFR Cluj), Runar Sigurjonsson (CFR) și Mihai Bordeianu (CFR).
Este de menționat că Alibec are un salariu real de 800.000 de euro pe sezon, diferența de bani fiind plătită de Kayserispor, echipa de unde a venit sub formă de împrumut.
Poți să înveți marketing sportiv, management sportiv, project management si social media de la specialiști accesand Sports Business Academy. Profesorii noștri sunt manageri cu experiență în sport, sportivi de succes sau experți care lucrează în industria sportivă. Pentru prima dată ai acces la workshopuri și studii de caz prezentate de profesioniști din industria sportivă.