Te rog sa imi spui o poveste frumoasa despre Romania, trebuie sa existe macar un lucru frumos pe care ai vrea sa il povestesti. Pune putina sare, piper, suflet si emotie. Cu ce ai ramas?

M-am saturat sa plec in vacanta si sa realizez ca avem una dintre cele mai frumoase tari, dar nu stim sa o vindem turistic.

Nu a existat loc din lume unde localnici sa nu imi fi imbracat o poveste langa un peisaj deosebit.

Avem istorie. Avem plaja. Avem munti. Avem o tara verde.

Avem aeroporturi la Constanta, Cluj, Iasi si mai putem adauga. Nu prea am vazut turisti care sa mearga in insulele din Grecia sau in zona turistica din Turcia cu masinile personale, majoritatea vin cu curse charter.

Turistii englezi, germani sau din tarile nordice calatoresc cu avionul. Au la dispozitie pachete mult mai ieftine de cazare decat localnicii turci sau greci, dar vin si cheltuiesc sume imense.

Nu sunt determinati de o plaja fantastica, de o apa incredibil de clara sau de hoteluri luxury. Totul este legat de consum si de povesti construite frumos pe locuri care par unice.

Nu avem sistem all inclusive si nu avem trasee turistice, adica singurele argumente care vand.

Inca nu am vazut prea multi turisti britanici si nemti inghesuindu-se pe plaja, dar am vazut autocare pline cu ei aflate intr-o miscare de furnicar in jurul oricarei zone care ar fi putut transmite o poveste.

Trebuie sa promovam Romania consistent, punand la un loc povestile istorice, cu peisajele unice din Romania.

Trebuie sa renuntam la figura acra care ne aduce meniul si sa punem in locul ei un zambet cald cu poveste. In loc sa cheltuim bugete imense pe Ministerul de Externe, mai bine investim in sport, cultura si promovare turistica. Ele dau imaginea unei tari, o repozitioneaza si ii dau valoare.

Cristi Gheorghe