Quantix Marketing Consulting a lansat cea de-a 4-a ediție a cercetării: Sportul și Viața Sănătoasă în România.

Studiul vine în completarea seriei inițiate în 2014 și explorează atitudini și comportamente ale românilor în raport cu fenomenul sportiv și adoptarea unui stil de viață sănătos.


Studiul a cuprins un eșantion de respondenți din mediul urban, cu vârste între 18 și 70 de ani, dintre care 52% bărbați. Ca și cadru general, răspunsurile au relevat faptul că sportul este unul dintre domeniile de larg interes în țara noastră. Concret, 9 din 10 români sunt conectați la sport, însemnând fie că îl practică, fie că urmăresc la televizor sau pe Internet evenimente sportive, fie că se informează despre ce se întâmplă în lumea sportului.


Pentru o și mai mare acuratețe, au fost comparate cifrele înregistrate din anul 2014 până în prezent:
2014 – 90,2% dintre cei intervievați erau conectați la sport.
2017 – 89,3%.
2019 – 90,4%.
2021 – 89%.

Perioada pandemică (2020-2021) a făcut ca numărul celor legați într-un fel sau altul de sport să se diminueze, însă scăderea nu a fost semnificativă. O explicație poate fi reprezentată de suspendarea competițiilor în perioada de lockdown.

Cele mai iubite echipe de club
Potrivit studiului menționat, FCSB este cea mai îndrăgită echipă de fotbal din România. Acest anunț nu este surprizător. Ceea ce surprinde, însă, este că echipa finanțată de Gigi Becali are mai mulți fani în 2021 decât avea în 2017, deși în acest interval nu a mai câștigat niciun titlu.


În schimb, problemele de la Dinamo din ultimele sezoane au avut ca efect scăderea popularității echipei din „Ștefan cel Mare”.
CFR Cluj a câștigat ultimele 4 ediții ale Ligii I, iar popularitatea clubului din Gruia a crescut de la 4% la 10% la nivel național.
1. FCSB – 45% (față de 40% în 2017)
2. Dinamo – 12% (față de 16%)
3. CFR Cluj – 10% (față de 4%)


Cei mai populari fotbaliști
Gheorghe Hagi este cel mai admirat jucător român din toate timpurile, urmat la distanță mare de Nicolae Dobrin. Interesant este faptul că Marius Lăcătuș se află la egalitate cu Ianis Hagi, fiecare adunând 2% din „voturi”.
1. Gheorghe Hagi – 61%
2. Nicolae Dobrin – 4%

3. Adrian Mutu și Gheorghe Popescu – 3%

În ceea ce privește preferințele din fotbalul internațional, Lionel Messi conduce în topul popularității jucătorilor, FC Barcelona este echipa de club cu cei mai mulți fani, iar Germania este naționala cu cei mai mulți admiratori.

 1. Lionel Messi – 32%
 2. Ronaldo – 15%
 3. Pele – 9%
 4. Cristiano Ronaldo – 7%

  Nu s-a putut face o distincție clară între brazilianul Ronaldo și Cristiano Ronaldo. Este posibil ca unii dintre cei care au menționat numele „Ronaldo” să se fi referit la portughez. Oricum, procentul lui Messi este mai mare decât cele două procente însumate ale celor două nume Ronaldo.

Cele mai populare echipe de club

 1. FC Barcelona – 36%
 2. Real Madrid – 16%
 3. Juventus Torino, Liverpool – 6%

  Cele mai admirate echipe naționale, altele decât România:
 1. Germania – 22%
 2. Spania – 17%
 3. Brazilia – 10%


  Procentul practicanților de sport a crescut în pandemie
  Un segment important al studiului realizat a avut ca temă sporturile practicate de români. S-a constatat că numărul celor care au făcut sport în ultimul an este cel mai mare din ultimii șapte ani, semn că pandemia a avut un efect benefic din acest punct de vedere. Este cunoscut faptul că sportul reduce nivelul stresului, iar mulți au văzut în mișcare un antidot pentru presiunea pusă pe psihic de pericolul îmbolnăvirii și de restricții.

  În 2014, 50,7% dintre români au practicat sport.
  2017 – 51,5%
  2019 – 55,4%
  2021 – 56,1%.

  Iată care au fost cele mai practicate sporturi în ultimul an:
  1. Alegare – 63%
  2. Fitness, aerobic, pilater – 25%
  3. Ciclism, mountain biking – 22%
  4. Fotbal – 20%
  5. Trekking (drumeții montane) – 18%
  6. Pescuit, șah – 15%
  7. Înot, tenis de masă – 14%
  8. Gimnastică, biliard/snooker/darts – 12%
  9. Tenis – 10%
  10. Volei, culturism – 6%

  Studiul realizat a revelat și informații foarte interesante referitoare la percepția românilor despre rolul federațiilor și organizațiilor de profil în dezvoltarea sportului românesc, informații pe care vi le vom prezenta într-un articol viitor.

  Materialul poate fi parcurs pe Sports Business Academy cu un cont gratuit.

Cristian Gheorghe

Poți să înveți marketing sportivmanagement sportiv, project management si social media de la specialiști accesand Sports Business Academy. Profesorii noștri sunt manageri cu experiență în sport, sportivi de succes sau experți care lucrează în industria sportivă. Pentru prima dată ai acces la workshopuri și studii de caz prezentate de profesioniști din industria sportivă.