Am avut o scurta excursie in capitala lumii moderne, Paris. Capitala regilor modei, a inventatorilor tartinelor si al parfumului, mi-a adus pe langa o maree de negrii africanii, un lucru cu care nu poti fii obisnuit, un gand de liniste, de eternitate.

Aerul din Paris are aroma istoriei: de la cladirii, la muzee, pana la strazi. Primii pasii i-am facut in Paris documentandu-ma, astfel am descoperit ca are aceeasi suprafata ca Bucuresti, dar in acelasi timp are 300 de statii de metrou, iar straziile sunt inguste. De fapt ingust pot sa descriu tot: de la masuta de cafea, la restaurante si camera de hotel. Totul este mic, in criza de spatiu.

Forta turistica se simte prin organizare, RATB-ul lor este impartit in 6 zone care acopera inclusiv zonele limitrofe. Ai la alegere 2 abonamente pentru zonele 1-3 si 1-6, te costa de la 29 de Euro la 54 Euro. Toate punctele esentiale din Paris au la mai putin de 500 de metri o statie de metrou. Recunosc in Bucuresti am incurcat statiile de metrou de multe ori, la Paris un oras total nou, niciodata. Pur si simplu, este incredibil de bine marcat, iar regula de baza este legata de capatul de linie(iti spune directia).

O data cu abonamentul de la RATB-ul lor primesti un ghid cu harta care prezinta toate atractiile Parisului. In fiecare statie este scrisa atractia turistica, special sa nu ratezi, mai mult fiecare linie de metrou are o culoare specifica, pentru a fii usor de urmarit. Este greu sa vorbesti despre Luvru si Monalisa, cand la 1700 cand a demarat proiectul sau, noi ca stat nu existam. Bogatia din muzeele lor, a turnului Eiffel, a cladirii de 200 de metri inaltime care inglobeaza cel mai rapid lift din Europa iti dau diferentele enorme ce ne despart.

Sacre Coeur si Notre Dame sunt temple ale arhitecturi, constructii imense, incredibile. Sena, bagheta frantuzeasca si cafeaua nu m-au cucerit, chiar am avut senzatia de bataie de joc. Bani multi pentru un fenomen, noi ne facem ca iti dam mult iar tu te prefaci ca te saturi. Mancarea este scumpa, intrarile la muzee sunt de la 10 euro la 20 euro si mare atentie daca este greva in Paris nu se intampla nimic.

La ei tramvaiele au fost transformate in metrou, statii scurte extrem de utile. In 5 zile poti vedea toata cultura Parisului, cu multa organizare, dureri de picioare, zeci de statii de metrou, dar cu marea satisfactie ca ai trait istoria.

Bucurestiul are nevoie de sistematizare, investitii mari dar si de o harta turistica, avem si noi ce sa vedem, dar daca bucurestenii nu stiu, cum sa stie strainii unde sa mearga. Culorile ajuta enorm de mult in memorarea rapida, foloseste si tu culori in ceea ce trebuie sa memorezi si o sa mearga totul mai usor, culorile fac parte din invatamantul modern. Deoarece 70% din populatie are memorie vizuala, Parisul a folosit din plin in zonele sale acest factor.

De la pliante, la linii de metrou si la culorile trenurilor, totul este adaptat in acest sens, memorare rapida si de aici lipsa incertitudinilor.

Coloreaza, coloreaza, pune culoare in viata ta!