Am privit in saptamanile trecute acest scandal national legat de bacalaureatul ratat din Romania, cum cifrele de elevi picati sunt scandaloase, cum ministrul este incompetent, cum ca romanii sunt niste tampiti. Nu se mai termina cu defaimarea si distrugerea noastra ca imagine nationala.

Cred dupa foarte mult timp ca in proportie de 80% bacalaureatul a fost dat cu seriozitate, in fiecare an se copia pe rupte. Nu cred ca este un dezastru faptul ca raman doar 20-30% promovati, pentru ca selectia ar fii mai serioasa pentru facultate. Oricum, daca in Bucuresti se face inca scoala, din provincie veneau foarte multi cu medii foarte mari si nu aveau o baza reala. Iar cei doi elevi la intrarea in facultate erau clar intr-o situatie dezechilibrata fata de materia invatata. Toate acestea sunt probleme vechi ale sistemului de invatamant romanesc.

Trist este ca am auzit multe calomnii, cum ca noi nu avem scoli, facultati sau profesori. Elevii sunt prosti, si peste toate, multe epitete si metafore deplasate la adresa romanilor.

Am auzit cat de mari si tari sunt universitatile de afara, ce scoala se face acolo, cat de avansati sunt ei fata de noi sau ce studenti scot ei…

M-au facut sa rad si sa simt cat de penibili sunt unii din tara aceasta, pai criza economica de la 1929 prin care omenirea a intrat in al doilea razboi mondial a fost declansata de economisti de la ASE, dar cea din 2008.

Oare gulerele albe de pe Wall Street, Lehmann Brothers, Banca Centrala a Greciei sau a Irlandei de Nord au invatat in Academia de Studii Economice din Bucuresti. Realitatea este ca invatamantul romanesc trebuie sa se reformeze pe baze practice, dar nu economistii romani au bagat lumea in criza si nu din cauza lor sufera o intreaga lume( nici acum, nici in istorie).

Ai lor sunt mai eficienti, au un invatamant practic si echilibrat.

Dar a spune ca elevii nostri sunt slabi si denaturati moral pentru ca au incercat sa copieze, iar din acest motiv nu sunt niste cetateni model, in detrimentul unora care pozeaza a modele la Oxford sau Harvard, iar in realitate prin “modelele lor economice morale” au dus la situatia de astazi si altele bine cunoscute istoric, este trist si debusolant.

Asa zisele personalitati culturale au omis sa spuna ca momentan nic un roman nu a bagat globul pamantesc in criza sau in razboi, nici nu a furat miliarde de dolari sau a infometat tari intregi.

Vorba lui Honorius Prigoana ” cand am plecat din Romania in liceu eram mediocru, cand am ajuns la facultate(in SUA) eram printre cei mai buni pentru ca faceam doar 5 materii pe semestru(a avut si bursa)”, oare care sa fie realitatea.

Eu intre timp sunt mandru ca am invatat in Romania, cartile de pe care se invata la Oxford si Harvard le am in format pdf din primul an de facultate, iar la final conteaza doar informatia si cum o folosesti.

Avem multe probleme, dar sa nu ii zeificam pe altii.

Cristian Gheorghe