Documentarele vorbesc lumea financiara si crizele pe care aceasta le deschide. Trebuie sa aloci timp si rabdare ca sa parcurgi aceasta lectie rece de istorie, una reala insa.

Tot ceea ce am invatat in cartile de istorie incepe sa se deformeze. Iti sunt prezentate culisele financiare ale istoriei si de ce sangele trebuie sa curga.

Ambele documentare au la baza aceeasi echipa de producatori. The Money Monsters transmite o imagine nevazuta publicului larg despre razboaie, finante si lumea de astazi. The Secret of Oz este adresat publicului larg, impachetat frumos, tot despre bani.

In lista mea de documentare, The Money Monsters este pe primul loc din top, poate si din setea mea pentru istorie si palma pe care o primesc o data cu el. Pe scurt, trei familii mari isi impart puterea financiara a lumii. Fiecare razboi inseamna imprumuturi pentru militarizare. Invinsii si invingatorii trebuie sa plateasca dobanzi la aceeasi lume financiara. Documentarul este periculos de bine construit si plin de informatii scandaloase despre piata bancara din trecut, dar care are repercursiuni pana in prezent.

The Secret of Oz este un documentar pentru publicul larg, despre intelgerea mai usoara a finantelor globale. Mai mult, explica faptul ca Vrajitorul din Oz este o fabula adresata adultilor, dar scrisa la mintea copiilor. Nu este in TOP 3 dar sigur este in TOP 10 documentare. The Secret of Oz mi-a bucurat copilaria, dar in realitate este doar o poveste buna de revista FORBES sau BUSINESS MAGAZIN.

Documentarul este povestea din spatele povestii.

Atentie, ambele documentare insumeaza peste 4 ore de vizionare, ai nevoie de rabdare, dar merita.

Dupa ce le vei urmari, vei trai cateva secunde cu ideea ca poti schimba ceva. Realizezi repede insa ca inca nu existi, macar esti ceva mai bine informat.

Cristian Gheorghe
PS Revin in cateva zile cu documentare despre nutritie 😉 aka subiecte mai usoare