Must See: Cum s-au fabricat banii de astazi? The Money Monsters si The Secret of Oz

0
5

Documentarele de care amintesc in titlu vorbesc despre lumea reala si istoria fara scrupule. Documentarele vorbesc despre cine a produs lumea financiara a zilei de astazi si prevestesc timpuriu criza cu toate ca sunt putin cam vechi. Trebuie sa fii pregatit cu timp si rabdare sa parcurgi o lectie rece de istorie, una reala.

Pare ireal, tot ceea ce am invatat in cartile de istorie incepe sa se deformeze, iti sunt prezentate culisele financiare ale istoriei, in sfarsit inteleg de ce sangele trebuie sa curga :).

Ambele documentare au la baza aceeasi echipa de producatori, daca The Money Monsters initiaza si transmite o imagine nevazuta publicului larg despre razboaie, finante si lumea de astazi, The Secret of Oz este o poveste light adresata publicului larg, impachetata frumos, tot despre bani.

In lista mea de documentare, The Money Monsters este pe primul loc din top, poate si din setea mea pentru istorie si palma care o primesc o data cu el. Pe scurt, trei familii mari isi impart puterea financiara a lumii, fiecare razboi inseamna imprumuturi pentru militarizare, astfel incat invinsii si invingatorii la final trebuie sa plateasca dobanzi la aceeasi lume financiara. Documentarul este periculos de bine construit si plin de informatii scandaloase despre piata bancara din trecut cu repercursiuni in prezent.

The Secret of Oz este un documentar romantat publicului larg pentru intelgerea mai usoara a finantelor globale, mai mult, se demonstreaza astfel ca Vrajitorul din Oz nu este altceva decat o fabula adresata adultilor dar scrisa la mintea copiilor despre viata publica. Nu este in TOP 3 dar sigur este in TOP 10. The Secret of Oz mi-a bucurat copilaria dar in realitate este doar o poveste buna de revista FORBES sau BUSINESS MAGAZIN, documentarul este povestea din spatele povestii.

Atentie, ambele documentare insumeaza peste 4 ore de vizionare, ai nevoie de rabdare, dar merita.

Dupa ce le vei urmari, vei trai cateva secunde cu ideea ca poti schimba ceva, realizezi repede insa ca inca nu existi… dar macar dormi ceva mai informat… si mai putin credul…

Cristi
PS Revin in cateva zile cu documentare despre nutritie 😉 aka subiecte mai usoare..