Muhammad Ali(Cassus Clay) este cel mai mare boxer al tuturor timpurilor dupa parerea multor iubitori de box din intreaga lume. Palmaresul sau nu este imaculat, a pierdut numeroase meciuri in cariera sa.

Nu stiu daca este cel mai bun boxer din lume, dar a comunicat insistent ca este.

Si a repetat, a repetat, a repetat pana cand multimile au prins ideea si au inceput sa il considere cel mai mare boxer al tuturor timpurilor.

Clay a refuzat sa se inroleze pentru razboiul din Vietnam putin dupa ce a devenit campion mondial, intre timp trecuse la musulmanism si luase numele de Muhammad Ali, tot in aceeasi perioada a inceput probabil prima campanie de PR din lume in sport.

Ii este retrasa licenta de boxer profesionist, este judecat si condamnat pentru atitudinea sa.

De fiecare data, bazandu-se pe lupta sa impotriva razboiului din Vietnam, acesta isi maximizeaza campania de PR. Joe Frazier era la acea ora un boxer cel putin la fel de bun ca Ali, dar cu un PR mult mai slab sau inexistent, insa cu calitati si cu o imagine sportiva mult mai buna. Joe Frazier a fost un sportiv talentat, un afro-american provenit dintr-o familie saraca.

1971 este anul in care cei doi titani se intalnesc in ceea ce a fost numit “Meciul Secolului”, cu o promovare excentrica pentru aceea vreme, cu declaratii razboinice si cu toata atentia asupra lor.

Marele Ali pierde lupta. Ali scapa de KO dupa un meci controlat autoritar de Frazier.

In tot acest timp Ali nu renunta sa se proclame in continuare cel mai mare boxer al tuturor timpurilor. Prin vocea sa castiga notorietate, iar toata atentia este indreptata asupra sa, invata foarte mult din folosirea puterii media. Fara sa demonstreze si in ring, perceptia impusa de el se inglobeaza si este preluata de mase.

Intrigant, dar dupa lupta cu Frazier, opinia publica il sustine in continuare pe Ali ca fiind cel mai mare boxer al tuturor timpurilor. Tehnic s-a demonstrat ca nu era asa. Manipularea luase sfarsit, ideea lui Ali fusese inoculata.

Intamplator sau nu, perioada lui Ali este sinonima cu lansarea celui mai mare promoter din boxul mondial al tuturor timpurilor, Don King.

Don King realizeaza prima transmisie globala a unui meci de box( bineinteles al lui Ali), muta lupta pentru titlu mondial in Africa si continua sa sustina ardent declaratiile lui Ali.

Istoria il considera in continuare pe Muhammad Ali cel mai mare boxer al tuturor timpurilor, o  certitudine exista, este artizanul promovarii unui eveniment sportiv la nivel global.

Specialistii considera ca Joe Frazier a fost un sportiv mult mai bun, dar a comunicat cu utine particularitati pentru publicul larg.

Muhammad Ali vs Joe Frazier – lectie pentru marketing sportiv si PR.

Cristian Gheorghe