Turcia vinde, vinde de pe strada. Vinde istoria noastra, vinde litoralul pe care nu il au.

Dupa o plimbare pe faleza plina de restaurante, reusesti sa inmagazinezi mai multa informatie decat in 6 saptamani de training dintr-o multinationala. La fiecare pas esti invitat sa iei loc la masa unuia dintre zecile de localuri din zona.

Nu este nevoie de un ghid, dar iata cativa pasi care te pot ajuta daca vrei sa ai succes in aceasta industrie.

  1. Foloseste un ton cald si umor ca sa intri in dialog. Intreaba din ce zona provine turistul tau. Daca ti se raspunde, incearca sa raspunzi cu cateva cuvinte in limba lui sau cu ceva familiar din zona lui.

2. Incearca sa citesti rapid din privirea turistului ce cauta. Fel de mancare, traditional, local, daca vrea o zona retrasa. Daca vrea sa se retraga din discutie, vino cu o oferta speciala. Fa-l sa simta ca pierde ceva unic daca nu se aseaza la masa ta.

3. Daca lucrezi intr-un restaurant, nu uita de o mica tratatie la final. Un cadou din partea casei. Daca vinzi suveniruri, stabileste pretul in asa fel, incat sa negociezi in mai multe etape. Trebuie sa para ca a reusit sa cumpere un chilipir.

4. Vezi punctul 3, deja vinzi aceluiasi turist a doua oara. Se va intoarce si poate te va lauda in resortul in care sta.

Orice om de vanzari trebuie sa mearga in Turcia. Nu ai nevoie de alte simulari, totul este live.

Cristian Gheorghe