Henry Heinz este fiul a doi emigranti germani stabiliti in comunitatea germana din Pennsylvania. Tatal sau, un bun meserias in productia de caramida, porneste o afacere in domeniu care urmeaza sa fie dezvoltata de tanarul Heinz. O data cu dezvoltarea afacerii cu caramida, tanarul Heinz decide sa se foloseasca de retetele mamei pentru a se lansa in productia de legume conservate si otet. Pennsylvania era un oras metalurgic aflat in expansiune, datorita constructiei cailor ferate in Statele Unite ale Americii. Intr-un program infernal de 12 ore pe zi, 6 zile pe saptamana, muncitorii nu aveau timp sa se alimenteze corespunzator.
Folosindu-se la inceput de etichetele si recipientele concurentilor pentru a vedea daca produsele sale sunt acceptate, acesta reuseste sa creasca o afacere de legume conservate intr-un timp record. Se dezvolta rapid pe baza creditelor bancare, dar criza financiara si blocarea liniilor de credit conduc la falimentul afacerii. Mii de tone de legume proaspete contractate din mai multe state nu mai pot fi achitate.
Henry Heinz intra in impas si deznadejde, timp de un an acesta nu se regaseste din falimentul care l-a atins.
Mama sa decide sa riste toate economiile de o viata pentru a deschide o noua afacere de acelasi profil, insa el sa va fi doar manager. Henry reincepe afacerea de la zero, cu o inversunare si mai mare de a reusi. Treptat, aflat la vanzare, pe campurile cu legume, in fabrica sau in procesul de distributie, acesta repune succesul legumelor conservate in miscare.
Timp de 5 ani acesta achita toate datoriile de pe fosta societate falimentara, dorind sa demonstreze ca el isi tine promisiunile si merge pana la capat, fara sa aiba o obligatie legala in acest sens.
Intr-o buna zi acesta se joaca cu o reteta a mamei sale, dupa mai multe teste pe persoane apropiate, decide sa lanseze celebrul ketchup Heinz, un sos de rosii putin iute.
Reface imaginea sosului de rosii, inventand etichetarea sticlelor in partea superioara. Reuseste treptat sa cucereasca populatia americana(lsosul de rosii era consumat doar comunitatea germana).
Curatenia si igiena este pusa pe primul plan in fabrica. Fiecare angajat are acces zilnic la doctor, manichiura si toaleta(dus, sapun). La inceputul anilor 1890 legislatia americana urmeaza sa impuna procedurile Heinz, din punct de vedere al igienei, la nivelul intregii industrii alimentare. Heinz castiga astfel un nou avantaj competitiv.
Heinz pune bazele marketingului modern: sampling in magazine, cupoane de reducere, primul brand alimentar(Heinz 57 – 57 provine de la numarul de produse din portofoliul fabricii), afisare outdoor, primul tren branduit si primul produs alimentar american comercializat in Europa. Printre extravagantele sale in materie de marketing amintesc achizitionarea primei fabrici Heinz(cea falimentara) si mutarea sa pe o barja plutitoare pe raul din oras.
Sustine America in primul razboi mondial si reuseste sa impuna global brandul Heinz. La moartea sotiei sale de 51 de ani construieste un centru de “aptitudini”(sport, arte, muzica) in numele sau. Acesta decide sa nu se mai casatoreasca niciodata, dar decide sa investeasca din ce in ce mai mult in comunitatea in care locuieste.
Motto-ul lui Heinz : “Succesul este sa faci un lucru obisnuit intr-un mod extraordinar”
Heinz Ketchup s-a nascut cu 30 de ani inaintea Coca Cola, celui mai mare brand mondial.