Printre zeci de pagini citite, proiecte de inceput de an si cateva filme bune, in stilul caracteristic, am descoperit cateva documentare, unul despre un baschetbalist de top, iar altul despre un comentator de sport, Marty Glickman.

Dupa deziluzia creata de primul documentar, al doilea nu mai putea sa imi dea o speranta, poate cel mult cateva vise linistite.

Cine este Marty Glickman?

Marty Glickman este un roman evreu nascut in America, acesta a dorit sa faca performanta in sport, dar ca un facut, de fiecare data s-a lovit de interese indirecte si o societate primitiva(antisemiti, rasisti etc). In 1936 a participat la Olimpiada de la Berlin, trebuia sa reprezinte la 18 ani America, in cursa de 400 de metri. Adolf Hitler era de fata, iar el era evreu. Din nefericire, cu o zi inainte de cursa este informat ca nu va alerga.

Se apuca de fotbal american, dar si aici traieste o mica deziluzie.

Devine primul comentator de radio al unui meci de baschet, de fotbal american, de…. pe scurt, zeci de ani, vocea sa atrage oamenii catre echipe si stadioane. El revolutioneaza lumea sportului.

Trezeste intr-atat de mult interesul fanilor, incat aduce pe televizor NBA. Primul contract a fost inlesnit de aceasta, nu a beneficiat din nefericire de aceasta miscare. Pe lista se adauga New York Giants si New York Jets(fotbal american).

In tot acest timp, fiind evreu, este tras pe linia moarta dupa fiecare miscare, dar este cu certitudine precursorul marketingului sportiv.

La inceputul anilor ’60 se lanseaza HBO Sports, prima voce este Marty Glickman. Recapitulez pentru pseudo-specialistii de marketing/publicitate din Romania, canalul care a facut si face istorie zilele acestea in media prin Games of Thrones este la un baza canal de sport.

Marty a continuat, si dupa 15 ani a ales ca in fiecare saptamana  sa comenteze la radio un meci de baschet in fiecare liceu in care mergea. Aceasta gandea ca este singura metoda ca sa creasca fenomenul si sa aduca oameni mai multi catre salile de sport.

Intre 1947-1951, NBA( Campionatul de baschet din acel moment) este lovit de un megascandal. Majoritatea echipelor au fost implicate in trucarea meciurilor pentru casele de pariuri. America a trecut peste acest flagel in 1951.

Marty Glikman a lansat pe orbita baschetul american(NBA), fotbalul american(NFL), comentariul sportiv, si nu in ultimul rand, HBO.

Dupa ce petreci 120 de minute in fata televizorului, realizezi ca regizorul este nimeni altul decat Martin Scorsese.

Un roman a facut istorie. Este istorie in America. Multumim, HBO!

Cristian Gheorghe

P.S. Documentarul poti sa il vezi impecabil in calitate HD pe HBOGO.