De aproape un an tot auzim si vedem la televizor cum Grecia se pregateste de faliment. In timp ce la noi oamenilor li s-a taiat peste 40% din venituri, acolo oamenii au iesit in strada pentru a isi pastra al 13-lea salariu(aveau 14) si pentru nicio reducere in plus la salarii.

Se pare ca iar am fost trisati, regulile nu se aplica la fel in Uniunea Europeana. In timp ce noi taiam, nu ne imprumutam, raportam cifre catastrofale pentru UE, Grecia si nu numai ei(sunt nenumarate exemple – Ungaria mai aproape de noi) cheltuiau in nestire, construiau autostrazi, se indatorau fara limita, iar la final cifrele erau transmise in mod mincinos catre banci si catre toata lumea.

Ca orice balon de sapun la final undeva se sparge. Minciuna a iesit la suprafata dar nimeni nu plateste, a ba da, tot noi care am incercat din rasputeri sa respectam regulile pe care ei le-au creat dar nu le-au respectat. De observat ca si in Statele Unite ale Americii povestea este trist de asemanatoare – doar cei slabi respecta regulile.

In timp ce in Europa de Vest, numerosi cetateni munceau maxim 4 ore pe zi, noi eram atentionati ca muncim foarte putin(in jur de 10 ore pe zi) si suntem neproductivi. Balonul de sapun s-a spart iar realitatea pare acum alta, pare ca am fost mintiti si inselati ani de zile.

Dar sa ne intoarcem la Grecia, povestea ei este simpla, un popor iese in strada pentru ca nu merita sa sufere pentru risipa in care a trait. Iar voi stiti foarte bine ca in Grecia nu este criza, numai saraci nu poti sa ii numesti.

Smecheria insa apare abia acum, atunci cand te indatorezi foarte mult, poti sa joci murdar si la un moment dat sa spui ca nu mai ai cum sa returnezi niciun ban.

Ce se intampla in acel moment??

Unui om normal ii executa tot ce are si il urmareste toata viata, timp in care acumuleaza in continuare dobanzi… pentru o tara insa lucrurile stau diferit. Cand o tara se imprumuta ea emite o serie de documente financiare cu valoare certa(pentru acel moment de emitere si in plus sunt purtatoare de dobanda), bancile corporatiste si organismele institutionale mari vin si le cumpara. Statul face rost de bani, iar povestea continua.

Ce inseamna defapt falimentul unui stat pentru documentele financiare??? O scadere a valorii de tranzactionare de pana la 80%, cu alte cuvinte creditorii mai recupereaza in cel mai bun caz 20% din suma imprumutata. Acesta este motivul pentru care FRANTA si GERMANIA erau agitate sa nu se comunice faliment in GRECIA. Pentru ca cea mai mare parte din datorie este acoperita de ei, astfel au convenit sa reduca datoria cu 50% a GRECIEI.

Dar cetatenii greci sunt in continuare nemultumiti ei vor al 13-lea salariu si punct. Ceva insa transmite mult mai mult, fortele politice din Grecia se pregatesc de un faliment declarat pentru ca daca banii grecilor sunt undeva pe afara sau pe la niste companii, datoria ar putea sa fie rascumparata ca un chilipir. Bineinteles ca la nivel international ar parea un dezastru, bineinteles ca media ar trata sub soc acest aspect, dar realitatea este ca daca maine as fi grec, cred ca as cere falimentul. Si daca nu as avea bani m-as imprumuta din nou( de la China) si as cumpara datoria veche pe nimic. UE a aprobat un plan de salvare de miliarde de Euro, adica imprumuta in continuare Grecia, dar ce se intampla daca Grecia nu vrea sa fie salvata?? Propriu zis si la acesta ora primesc 1 Euro la o valoare de maxim 20 de centi, FOARTE TARE…

Ecuadorul a avut un exemplu similar, doar ca ei au anuntat ca nu vor mai plati nicio datorie externa, iar pe ascuns impreuna cu fonduri de investitii si banci internationale au rascumparat de la creditori fara ca acestia sa stie datoria publica a tarii la mai putin de 20% din valoare.

SUA face acelasi lucru cu China la aceasta ora, China este plina de bonuri de trezorerie americane, care daca maine SUA anunta ca nu mai plateste 1 USD pe ele se prabusesc si o data cu ele si China( SUA cheltuieste mult mai mult decat produce si consuma in special dupa piata asiatica, dar banii se reintorc in sistem prin achizitia de bonuri de trezorerie americane de catre principalele tari exportatoare, in sens contrar acestea primesc interdictii de piata).

In timp ce altii muncesc 10 ore pe zi si li se spune de 20 de ani ca nu sunt eficienti, alti s-au distrat si au cheltuit fara oprire ca la final sa dea o lectie de management chiar daca nu si de caracter.

Decontul vine tot la cei mici, cei care trebuie sa respecte regulile cu punct si virgula. Tu ti-ai declara falimentul in acest mod??