De aproape un an tot auzim si vedem la televizor cum Grecia se pregateste de faliment. In acest timp, la noi, oamenilor li s-a taiat peste 40% din venituri, acolo oamenii au iesit in strada pentru a isi pastra al 13-lea salariu(aveau 14) si pentru nicio reducere in plus la salarii.

Se pare ca iar am fost inselati, regulile nu se aplica la fel in Uniunea Europeana. In timp ce noi taiam, nu ne imprumutam, raportam cifre catastrofale pentru UE. Grecia si nu numai ea(sunt nenumarate exemple – Ungaria mai aproape de noi) cheltuia in nestire, construiau autostrazi, se indatorau fara limita, iar la final cifrele erau transmise in mod mincinos catre banci.

Ca orice balon de sapun, la fina, undeva se sparge. Minciuna a iesit la suprafata, dar nimeni nu plateste.

De observat ca si in Statele Unite ale Americii povestea este asemanatoare – doar cei slabi respecta regulile.

In timp ce in Europa de Vest, numerosi cetateni munceau maxim 4 ore pe zi, noi eram atentionati ca muncim foarte putin(in jur de 10 ore pe zi) si suntem neproductivi. Balonul de sapun s-a spart. Realitatea pare acum diferita, pare ca am fost mintiti si inselati ani de zile.

Dar sa ne intoarcem la Grecia, povestea ei este simpla, un popor iese in strada pentru ca nu merita sa sufere pentru risipa in care a trait. Iar voi stiti foarte bine ca in Grecia nu este criza, numai saraci nu poti sa ii numesti.

Smecheria apare abia acum, atunci cand te indatorezi foarte mult, poti sa spui ca nu mai ai cum sa returnezi niciun ban.

Ce se intampla in acel moment?

Unui om normal ii executa tot ce are si il urmareste toata viata, timp in care acumuleaza in continuare dobanzi… pentru o tara insa lucrurile stau diferit. Cand o tara se imprumuta, ea emite o serie de documente financiare cu valoare certa(la data emiterii, in plus sunt purtatoare de dobanda), bancile corporatiste si organismele institutionale mari vin si le cumpara. Statul face rost de bani, iar povestea continua.

Ce inseamna falimentul unui stat? O scadere a valorii de tranzactionare de pana la 80%, cu alte cuvinte, creditorii mai recupereaza in cel mai bun caz 20% din suma imprumutata. Acesta este motivul pentru care Franta si Germania erau agitate sa nu se comunice faliment in Grecia. Pentru ca cea mai mare parte din datorie este acoperita de ei, astfel au convenit sa reduca datoria cu 50%.

Dar cetatenii greci sunt in continuare nemultumiti, ei vor al 13-lea salariu si punct. Fortele politice din Grecia se pregatesc de un faliment pentru ca daca banii grecilor sunt undeva pe afara sau pe la niste companii, datoria ar putea sa fie rascumparata ca un chilipir. Bineinteles ca la nivel international ar parea un dezastru, bineinteles ca media ar trata sub soc acest aspect, dar realitatea este ca daca maine as fi grec, cred ca as cere falimentul.

Si daca nu as avea bani, m-as imprumuta din nou( de la China) si as cumpara datoria veche pe nimic. UE a aprobat un plan de salvare de miliarde de Euro, adica imprumuta in continuare Grecia, dar ce se intampla daca Grecia nu vrea sa fie salvata?

La acesta ora primesc la fiecare 1 Euro maximum 20 de centi.

Ecuador a avut un exemplu similar, doar ca ei au anuntat ca nu vor mai plati nicio datorie externa, iar pe ascuns, impreuna cu fonduri de investitii si banci internationale au rascumparat de la creditori( fara ca acestia sa stie) datoria publica la mai putin de 20% din valoare.

SUA face acelasi lucru cu China la aceasta ora, China este plina de bonuri de trezorerie americane, care daca maine SUA anunta ca nu mai plateste 1 USD pe ele, se prabusesc, iar o data cu ele si China. SUA cheltuieste mult mai mult decat produce si consuma in special din piata asiatica, dar banii se reintorc in sistem prin achizitia de bonduri de trezorerie americane de catre principalele tari exportatoare. In sens contrar acestea primesc interdictii de piata.

In timp ce altii muncesc 10 ore pe zi si li se spune de 20 de ani ca nu sunt eficienti, altii s-au distrat si au cheltuit.

Decontul vine tot la cei mici, cei care trebuie sa respecte regulile cu punct si virgula. Tu ti-ai declara falimentul in acest mod??

Cristian Gheorghe