M-am gandit o perioada de timp pana am luat decizia sa scriu despre subiecte legate de religie. Sunt un crestin practicant dar nu am studiat teologia si nu am petrecut nici ore foarte multe studiind Biblia. Totusi am studiat istoria religiilor, am citit Biblia si am purtat multe dueluri in numele credintei ortodoxe.

Acesta este primul articol dintr-o serie care vor avea rolul de a lamuri diferite aspecte legate de credinta. Razboiul stiinta – credinta sau atei – credinciosi se poarta pe toate fronturile :

Tema 1. De ce ne rugam la icoane daca una dintre cele 10 porunci ale Bibliei o interzice?

Vechiul Testament a introdus cele 10 porunci ( sa nu furi, sa nu minti, sa nu preacurvesti, sa nu iti faci chip cioplit si sa nu te rogi la el, iar lista continua). Icoanele conform uneia dintre porunci ar trebui interzise: “ Sa nu iti faci chip cioplit, si sa nu ai alti Dumnezei in afara de mine “.

Foarte multi necredinciosi cauta sa atace credinta prin elemente din Biblie. Cu totii cautam justificari logice pentru actiunile noastre, de cele mai multe ori sunt doar plasmuiri ale unei lipse de cultura, a unei nedocumentari logice.

Ma intorc si explic situatia in care au venit cele 10 porunci si cea despre care aducem vorbire. Poporul evreu condus de Moise paraseste Egiptul indreptandu-se spre taramul promis. Moise urca pe muntele Sinai unde primeste cele 10 porunci. In timpul in care acesta a stat pe munte, poporul evreu a sarbatorit facandu-si un vitel din aur la care s-au rugat. Dar legea chipului cioplit nu are o baza legata de vitelul de aur, ci de acele vremuri. In acele vremuri existau triburi si diferite credinte. Oamenii se rugau la soare, la sarpe, la pisici.

Romanii aveau zeitatiile lor, egiptenii aveau zeitatiile lor, grecii aveau zeitatiile lor, noi il aveam pe Zamolxes. Dacii isi sacrificau noii nascuti si fii pentru recolte bune, dar si pentru victorii impotriva inamicilor.

Acesta este contextul in care trebuie judecata legea chipului cioplit. Este o blasfemie sa il reprezinti pe Dumnezeu deoarece nimeni nu l-a vazut in forma umana, dar oare este o blasfemie sa reproduci oamenii care au trait sau sa te rogi avand puterea lor in suflet( Iisus, Sf. Maria, Apostolii – toti au fost in carne si oase pe pamant).

Sfintii, Domnul Iisus, Sf. Maria au salvat multi oameni de la boli, orbire, foamete.

Porunca Chipului Cioplit se mai aplica in putine cazuri in ziua de azi, datorita evolutiei si raspandirii crestinismului. In nici o Biserica ortodoxa nu veti gasii intruchiparii ale lui Dumnezeu ci doar a celor care au trait pe pamant.

Daca incercam sa traducem eronat porunca chipului cioplit, ar trebui sa interzicem orice imagine, pictura. Iar dupa aceasta logica ar trebui sa iti rupi toate fotografiile cu parintii, prietenii, sa iti stergi toate imaginiile din telefonul mobil sau din calculatorul de acasa.

De cate ori nu te-ai uitat la o fotografie si te-ai rugat la divinitate sa fie binecuvantati cu sanatate si fericire.

Icoanele nu au legatura cu legea Chipului Cioplit.

Cristian Gheorghe