Stau acasa deja de o luna, sunt in recuperare dupa operatia prin care mi-a fost scos tot stomacul( gastrectomie totala) si primul soc dupa iesirea din spital a fost sa vad ca deja cantaream cu 10 kg mai putin.

In spital, pe parcursul a 3 saptamani, am fost hranit intravenos si o perioada cu Fresubin(un cocktail de proteine si vitamine care se ducea printr-un canal de plastic, prin nas, direct in intestine). La finalul interdictiei am trecut pe iaurt, supa si compot.

Am simtit in timp real dezechilibrele legate de faptul ca am slabit brusc.

Dupa o luna cu mese dese, la 2 ore, “am reusit” sa mai dau jos 8 kg. O masa dintr-o zi este compusa din compot, iaurt degresat, supa si poate un orez cu lapte. In total strang 6 mese, painea este lipsa.

(acest pasaj este doar pentru cei cu gastrectomie)
Este foarte greu momentan pentru ca fara stomac, dimineata sucul de la bila il regasesc in gura( un suc amar). Pana acum am avut stari de voma groaznice si palpitatii fara avea o explicatie logica, scriu aceste lucruri pentru ca dupa experienta dura prin care trec am gasit foarte putine lucruri despre extirparea totala de stomac( si as vrea ca cei care vor trece prin aceasta etapa sa parcurga experienta mea). Sunt foarte putine informatii pe internet despre gastrectomia totala, in mare parte deoarece ea este realizata la cancer gastric in faza finala. De cele mai multe ori cancerul de la stomac nu este depistat la timp.
(acest pasaj a fost doar pentru cei cu gastrectomie)

Doctorii au avut dreptate, mesele dese si usoare( cantitati mici – supa, iaurt, salata) conduc obligatoriu la scaderea greutatii. Argumentul forte este ca in ciuda faptului ca nu au aport caloric mare, blocheaza nevoia de a manca si organismul nu poate acumula kilograme nedorite.

Un astfel de regim de slabire cu certitudine este greu pentru un om care este agitat si are multe drumuri de facut intr-o zi, dar nu este imposibil pentru cineva cu munca de birou.

Riscul cel mai mare este sa fiu mult prea slab, pentru ca in functie de alimentele introduse pot aparea dezechilibre( nu mai pot asimila vitamina B12 si voi fi obligat sa fac injectabil toata viata pentru risc crescut de anemie).

La final treaba este simpla – orice element fiert este bun, fara paine slabesti sigur, iar eu lupt sa fiu bine si o sa fiu.

O alimentatie echilibrata si mult sport este ceea ce recomand pentru a slabi intr-un mod sanatos, eu de la 88 am ajuns la 70 de kilograme, sunt mai slab ca in liceu.

Cristian Gheorghe

PS: Am ramas in Liga 1 pentru cei care stiu despre ce este vorba, ultima lupta castigata inainte sa intru in spital. Am luat licenta.