Tuturor ni s-a intamplat sa cumparam o carte care in partea de prefata pare foarte interesanta, dar care are vre-o 400 de pagini. Orice carte pentru a o putea parcurge usor trebuie sa starneasca si sa mentina interesul pe tot parcursul sau.

Din nefericire este imposibil in 90% din cazuri, si la fel ca in cazul meu, cartea respectiva a fost inlocuita pe termen scurt cu alta… si cu alta… si cu alta… cert este ca in mai putin de 3 luni de cand am inceput lecturarea ei, am mai citit in paralel alte 4 carti.

Si am luat decizia sa ma intorc la vechea tactica din studentie, moment cand in facultate materiile nu imi trezeau prea mult interes, dar eram obligat la un moment dat sa le parcurg.

Tu cum ai manca un elefant? Majoritatea recunoasteti raspunul, felie cu felie sau putin cate putin. In cazul unei carti, formula este sa citesti 20-30 pagini pe zi. In mai putin de o luna, ea va ajunge in raft lecturata.

Puteam sa renunt sa o mai citesc, dar dupa foarte multe carti, este greu sa mai gasesti ceva nou, iar atunci cand gasesti, noutatea poate fi uneori un paragraf sau doar o fraza in sute de pagini( dar care merita). Asa ca nu abandonez niciodata ceea ce incep, chiar daca nu ma incanta.

Daca o carte este usor de parcurs, inseamna doar ca a fost scrisa sa se vanda(eu il numesc stil american), iar informatia nu este prea utila. Piata de carte este inundata la aceasta ora cu sute de titluri scrise in acest stil. Stilul american are la baza studii de piata, adica scriem ceea ce vrea sa citeasca un consumator, cat mai simplu posibil si cat mai “boombastic”.

90% din cartile din ultimii 3 ani au fost achizitionate la targurile de carte.

Cartea despre care scriu este legata despre experienta unui magician de a comunica oamenilor. Este scrisa de el, fara revizia unui publicist.

Recomandarea mea este sa iti pui semne la fiecare pasaj interesant, iar daca poti, sa transcrii.

Mai am putin…. de citit….

Cristian Gheorghe