Trei frati sunt pregatiti pentu razboi. Doi dintre ei sunt destepti din cale afara si au averi foarte mari, al treilea este sarac si abia venit pe lume, dar are o mostenire de familie cu care se poate mandrii.

Pentru a se asigura ca fratele mai sarac nu va interveni in impartirea ogoarelor, fratii mai bogati decid sa faca un pact si sa il respecte. Toti trebuiau sa renunte la o parte din arme, in ideea ca s-a ajuns prea departe si poate din greseala se pot intampla lucruri grave. Pactul garanta ca niciunul dintre ei nu va intra pe recoltele si ogoarele celorlalti cat vor trai.

Dupa cativa ani, unul dintre frati decide ca ar vrea inapoi o parte din ogoarele pe care nu le mostenise. Ca sa respecte traditiile, decide ca este mai bine sa ii intrebe pe locuitorii acelor sate daca vor sa lucreze pentru el. Taranii voteaza si decid sa munceasca pamantul pentru el. Pactul cade cu acest moment si orice promisiune viitoare devine nula.

Actul de mostenire care il facea proprietar pe fratele mai sarac devine inutil, nul. Vecinii si unul dintre fratii, care nu au intervenit, ameninta ca ii taie accesul la apa daca nu se opreste, dar el are destula. Mai mult, toti vecinii lui depind de el.

Crimeea ne demonstreaza ca tratatele sunt facute pentru cei mici. Crimeea a fost pierduta cu mult inainte de a se scinda politic Ucraina. Rusia a stiut ce isi doreste din momentul destramarii URSS, astfel a grupat intens populatie rusofona in aceea zona. In baza curentului pro-european in care minoritatile trebuie respectate, a folosit arma votului democratic.

Este o poveste de scris in cartile de diplomatie. O bucata dintr-o tara este luata fara un foc de arma si in baza bunului simt. Majoritatea a decis, adica democratia.

Democratia demonstreaza din nou ca este o doctrina saraca, in baza ei sunt tari care au devenit mai bogate si tari care au devint mai sarace. Totul in democratie se poate cumpara daca ai majoritate, iar daca ai bani, orice majoritate poate fi cumparata.

Tratatele internationale au mai fost incalcate, dar unele tari mai si reactionau. Absolut toate reactiile au fost doar de imagine, parca se pregateau sa lanseze o petitie pe facebook.

Toti depind de fratele care le alimenteaza casele cu caldura.

Lumea se va schimba, dar fratii bogati vor ramane aceeasi. Gazul dicteaza fratia dintre unele natiuni, in special pentru cele puternice.

Cristi Gheorghe

PS Cand anunti ca ai blocat conturile a 22 de oameni, anunti ca trebuie sa isi retraga banii cei cu adevarat vinovati.