La inceput de an, fiind sunat de un prieten foarte bun, am fost informat de o promotie la bilete de avion.
La ora 23:59 eram posesorul a doua bilete dus-intors la Barcelona. Timpul a trecut si m-am trezit cu o zi inaintea plecarii ca nu organizasem niciun traseu, nicio directie, nimic.
Am dat search google, dar am simtit o mare insatisfactie, parca citeam texte ca sa fie scrise, foarte slab. Cei mai mari blogeri pe turism din Romania i-am simtit ca niste agenti slabi ai unor companii de turism, no ofense.
Dupa experienta New York si Paris, am decis sa arunc un ochi online pe City Pass(un card cu gratuitate pe transportul local si cu acces gratutit sau cu reducere la o serie de obiective turistice). Am incercat sa aflu care este diferenta in Barcelona, si nimic. Am zburat legat la ochi si am decis ca voi vedea ce fac la fata locului.
Am sa impart acest jurnal de calatorie in mai multe parti, in special pe bugete diferite.
Eu am stat in Barcelona 7 zile.
Am ajuns in Barcelona la ora 19:00(locala), aeroportul El Prat era pustiu intr-o zi de luni. Nu aveam pe cine sa intreb, putinii oameni cu care ma intalneam nu stiau engleza, dar fiind limbi romanice, ne intelegeam.
In terminalul 2 am gasit un punct de informare, mare, dar destul de bine ascuns. Nu iti sare in ochi si nu gasesti semne catre el. Impulsiv, am cerut direct harta si informatii despre Barcelona Pass si un alt card, iVenture Card.
Am sa impart tipul de turist pe trei categorii: turistul hard rock (care vrea sa vada tot, cheltuiesti mult pe muzee, in general un asiatic), turistul flower power( are un buget redus, de cele mai multe merge city break si viziteaza in plimbare orasul, nu cheltuieste pe muzee) si turistul selfie dreamer(ii plac restaurantele, shopingul, isi da check-in peste tot, intra doar la atractiile turistice foarte cunoscute). Eu sunt micul asiatic, consider ca trebuie sa ii cunosc foarte bine pe cei care ii vizitez, chiar daca uneori exagerez cu muzeele. In Barcelona am exagerat.
Transportul in comun este foarte bine pus la punct si recomand ca hotelul sa fie cat mai aproape de o statie de metrou. La fel ca in Paris, nu am ratat statii sau trasee, este foarte usor de urmarit si identificat.
TRANSPORT SI ACCES ATRACTII TURISTICE
Barcelona Card iti ofera acces gratuit pe transportul in comun( autobuz, metrou si intrarea la foarte multe atractii turistice gratuit.) La cele mai importante dintre ele ai reduceri intre 20% sau 3 EURO. Poate fi cumparat pentru 3, 4 si 5 zile. Din nefericire am incercat cu o seara inainte sa cumpar online( ar trebui sa obtii o reducere de 10%), dar website-ul lor nu a vrut sa opereze comanda.
Am cumparat la pret intreg cu 60 de EURO pentru 5 zile. Usor suspicios, am vrut sa vad daca merita. Pare scump, dar face toti banii. O simpla calatorie de metrou sau autobuz in Barcelona este 2,15 EURO. Calculat la primele 3 zile, o singura persoana ar fi cheltuit pe zi minimum 13 EURO in varianta hard rock.
In variana Flower Power(City Break), recomand sa alegeti un card de acces gratuit pe transportul in comun care la randul sau poate fi cumparat pe mai multe zile(maximum 32 de EURO/5 zile). Mai ai si Barcelona Card Express(este pe maximum 2 zile si cu acces gratuit la o serie de muzee).
iVenture Card pare ca iti da acces la cele mai importante atractii turistice, dar in realitate dupa 7 zile mi-am confirmat ca nu merita, iar cel mai ieftin este 85 EURO. Nu ai acces pe transportul in comun, ci pe un autobuz turistic. Nici pentru micul asiatic nu este o solutie economica. Este un produs cu o marketare foarte buna, pare ca iti ofera foarte mult. iVenture Card este dedicat turistului selfie dreamer, un fel de… am fost acolo, dar nu am intrat.
Art Ticket nu merita nici el.
Cele mai importante puncte turistice NU SUNT INCLUSE GRATUIT in Barcelona Card si in niciunul dintre carduri. Maximum primesti acces la 1-2, iar la restul platesti. Mai multe informatii pe http://bcnshop.barcelonaturisme.com/
CE POTI SA FACI IN BARCELONA IN 2-3 ZILE?
Daca ai un buget limitat, principalele atractii vor fi in zona portului si a micutei plaje Barceloneta, alaturi de La Rambla iti vor oferi un numar important de locatii de care sa te bucuri din exterior alaturi de gastronomia catalana.
Fara sa platesti, te poti bucura din exterior de Park Guell(nu rata cel mai inalt punct din parc, un varf cu mai multe cruci), Sagrada Familia, fantanta de la Muzeul de Arta Catalana(vineri/sambata intre orele 19:00- 21:00), La Petrera si Casa Batello(toate opera celebrului Gaudi).
Cea mai scumpa atractie turistica este intrarea pe Nou Camp, Stadionul FC Barcelona. Este exagerat pretul, dar merita sa intrii in vestiare, pe coridorul marilor campioni din istoria fotbalului Sa respiri calcand pe aceleasi pasi. In rest, turul se termina in maximum 40 de minute. Ai multe trofee, poze si filmulete asamblate frumos.
Cu cardurile ai o reducere de 1 EURO pe Nou Camp.
Iti recomand sa faci un efort si sa mergi la Furnicularul din Tibidabo ca sa bei o bere cu 3 EURO, sa te bucuri de una dintre cele mai frumoase panorame pe care o sa le ai in viata(cu transportul ajungi acolo gratuit, nu te incumeta la mers), o comparatie mai poti face cu Telefericul din Monjuic sau varful din Park Guell.
De neratat, in piata Espagna, este o corida transformata in Mall si care la randul sau ofera o panorama superba la ultimul nivel. Este plin cu restaurante sofisticate.
Deja este prea mult de vizitat si prea putin timp, in drumul tau vei avea multe catedrale superbe.
CE POTI SA FACI IN BARCELONA IN MAI MULT DE 3 ZILE?
Prima data trebuie sa faci un plan pe zile, sunt foarte multe de vizitat. Planul meu a fost sa plec din zona de periferie si sa termin cu zona pietonala de la port. In primele 3 zile am vizitat locatiile turistice din zona, am folosit foarte mult metroul.
In total, in 7 zile am vizitat peste 50 de atractii turistice. Cu Barcelona Card am avut reduceri nesemnificative la principalele atractii turistice(Nou Camp, Sagrada Familia, Muzeul Picasso, Constructiile lui Gaudi sau Aquarium), dar am avut acces gratuit la locatii fara mare popularitate, dar care m-au incantat. Diferenta dintre cardul de acces pe transport gratuit si Barcelona Card este acoperita din 2 locatii, Muzeul dedicat Artei Catalane(vizitati acoperisul, mergeti si noaptea) si o plimbare de 40 de minute in jurul portului cu Las Golondrinas.
Am citit opinii diferite legate de L’Aquarium, unii au spus ca nu merita,. Intrarea este relativ scumpa, dar la final iti faci poze cu rechini si pisici de mare. Vor trece pe deasupra ta si pe langa tine, treci printr-un tunel de apa. Senzatia este nepretuita, mare atentie la urmatorul nivel, sa nu ratezi pinguinii(2 persoane undeva la 30 de EURO, dureaza maximum 40 de minute).
Barcelona pare o vale imprejmuita de mare si de munti, din acest motiv ai cel putin 3-4 puncte diferite de unde sa o admiri de la inaltime.
Telefericul din Montjuic este o experienta frumoasa, cauta cartonasele gratuite de reducere si vei beneficia de 3 EURO pentru fiecare persoana/card. Vei ajunge la cetatea care apara in istorie Barcelona, o zona frumoasa de vazut. Cu reducere, 2 persoane am platit undeva la 24 de EURO si cu acces in Castelul Montjuic.
In Park Guell exista o zona gratuita in care te poti bucura de o panorama fantastica, si separat poti intra in opera lui Gaudi cu o taxa de 8 EURO/persoana. Sagrada Familia, Casa Batllo si La Pedrera sunt locatii scumpe, dar merita, fiecare peste 28 de EURO/2 persoane. Nou Camp este peste 40 de EURO/2 persoane.
Dupa cum observ, am depasit 300 de EURO. Barcelona este scumpa de vizitat.
Nu rata Muzeul Ciocolatei, Muzeul Muzicii(ambele gratuite pe baza cardului), Muzeul Parfumului(cu reducere, 3 EURO/persoana) si cel mai tare muzeu in Barcelona dupa opinia mea, Muzeul Isoriei Cataluniei(este in port, langa Barceloneta, cu reducere de 3 EURO/persoana).
Intr-un “Best of”, acest muzeu este in primele 5 vizitate pana acum. Pe scurt, un muzeu care te face sa tresari, prezinta istoria eroica si sacrificiul catalanilor pentru Spania. In cateva cuvinte, fara ei Spania nu exista.
Foarte interesant, in jurul Stadionului Olimpic, se afla Muzeul Antonio Samaranch. Este un muzeu spectaculos care merita timpul iubitorilor de performanta, este gratuit cu cardul. Nadia este in top 100 de personalitati sportive din istorie.
As putea adauga aici Muzeul Picasso(20 Euro/2 persoane), dar mai sunt inca cel putin 20 de muzee care insa nu sunt ce trebuie. Sunt optionale si gratuite, este o parere subiectiva.
Foarte placut si relaxant este in port, pe plaja Barceloneta.
Un meniu la McDonald’s este intre 6-8 EURO, iar un meniu cu 2 feluri de mancare si o bautura este intre 10-12 Euro.
Nu ratati Pans, sandvisuri bagheta, relativ ieftine daca prindeti diverse promotii(4 EURO/meniu). Nu merita sa luati micul dejun la hotel.
DE RETINUT
Duminica dupa ora 3 ai accesul la muzee gratuit.
Cardurile sunt valabile pe zile calendaristice(orele 00:01-24:00), nu pe ore. Daca vei folosi cardul la ora 20:00, vei pierde o zi de gratuitati.
NU VIZITATI Opera din Barcelona, veti da 6 Euro pentru 10 minute si 3 incaperi, o experienta jenanta. Muzeul Erotic este mai bun decat cel din New York, dar nu merita banii.
Nu am vizitat Muzeul Satului din Barcelona(nu sunt fan), Muzeul Artefactelor Egiptene(Paris si NY rulz), parcuri de distractii, La Roca(zona de shoping dedicat outlet, nu mi s-au parut cine stie ce reducerim mai pierzi si o zi) si Montserrat( care este prea departe). Din nefericire nu am ajuns la padocurile de Formula 1, cred ca ar fi meritat ca amintire.
Cand comandati oferte speciale la mancare, gen extra, dubleaza pretul.
CONCLUZII
Daca vrei sa iesi bine cu bugetul, cumpara Barcelona Card sau cardul de transport. Barcelona este pentru orice buget, dar cand bagi mana in buzunar, uita de calcule.
Un oras care merita vizitat, merita un efort financiar la fiecare pas pe care il faci.