Timpul trece, dar urmele raman, 8 ani dupa gastrectomie totala.

Foarte multe persoane, cunoscand ritmul meu de lucru, nu cred ca nu am stomac. Daca o sa petreci ceva timp pe platformele unde sunt prezent, ai sa observi ca pe langa un job destul de solicitant, am reusit sa construiesc alaturi de o echipa de tineri admirabili doua programe educationale acreditate care au depasit fiecare trei ani de desfasurare.

Lucrez in vanzari, sunt liderul industriei din care fac parte de peste 7 ani, iar pe langa acest aspect deloc de neglijat mi-am setat sa construiesc in zona de educatie. Nu stiu daca pot sa spun ca a fost o strategie, dar timpul meu liber s-a scurs in aceasta directie.

Acest ritm si tip de viata mi-a creat multe probleme, dar trebuie sa accept ca si multe satisfactii.

Cand nu ai stomac trebuie sa te pregatesti ca in orice moment te poti simti rau, nu este o chestie pe care sa o preintampini. Pur si simplu trebuie sa te pregatesti mental si sa accepti. Starile de rau continua in acelasi ritm, de cele mai multe ori de la alimentatie, alteori de la excesul de cafea si tot timpul de la stres.

Mergem mai departe.

In ultimul an pentru ca am simtit multe momente de slabiciune ale organismului, ma refer in special la lipsa de energie acuta, pe care o traduceam prin lipsa celulelor rosii care oxigeneaza organismul, am ajuns la o serie lunara de injectii cu B12.

La fiecare set de analize in care observam ca nivelul vitaminei B12 se apropie de pragul superior intrerupeam injectiile pentru o luna.

Pe piata din Romania se gasesc in continuare doar fiolele de B12 de 50 de unitati, iar eu nu am recurs niciodata la ele. Inca din 2011 de cand traiesc fara stomac, am achizitionat din piata externa fiole din Bulgaria care au 1000 de unitati si care sunt doza recomandata. Am mai avut ocazia printr-o prietena sa primesc un pachet de fiole de 1000 de unitati din Franta, dar din nefericire ele nu au mai ajuns la mine asa ca nu ma pot exprima despre eficacitatea lor.

Anul acesta am invatat si cuvantul esofagita, lipsa stomacului predispune la acest tip de afectiune. Eu am avut cateva momente neplacute din aceasta perspectiva, dar am inteles ce ar trebui sa nu mai fac si ce sa nu mai mananc inainte de somn.

Cativa oameni mi-au scris si mi-au descris caracteristicile esofagitei in cazul lor, iar eu am avut reactiile prezente la un an de la operatie. In momentul de fata astfel de momente nu ma mai sperie, doar incerc sa le preintampin.

Celor care trec prin experiente legate de aparatul digestiv, o sa le spun doar ca 100% din probleme vin de la stress pe care le controleaza si induce creierul. Fiecare gestionam diferit lucrurile, unii mai bine si altii mai rau, dar este cert ca alimentatia ordonata si destresarea fac minuni.

Nu sunt un exemplu de bune practici in aceasta zona, dar iti pot spune ca au trecut 8 ani, iar daca vrei sa citesti despre gastrectomie totala ai destule materiale pe acest blog.

Voi continua. Au trecut 8 ani fara stomac.

Cristian Gheorghe