Sponsorizarea este una dintre cele mai bune decizii de marketing pe care o pot lua companiile in explozia consumului de internet si conținut prin care trecem. 10 motive pentru sponsorship
În principiu, se apelează la sponsorship pentru îndeplinirea unor obiective de comunicare. Beneficiile sunt, însă, mult mai mari. Vorbim despre trei niveluri principale ale sponsorizării: local, național și internațional. Potrivit unui studiu, participanții la Jocurile Olimpice de la Rio au beneficiat de sponsorizări totale de peste 1 miliard de euro.
Chiar dacă în România nu există încă o lege a sponsorizării în forma pe care și-o doresc actorii economici, sunt multe motive pentru care o companie ar trebui să se promoveze prin sport.
1.Sportul inspiră.
Sportivii sunt caracterizați de ambiție, seriozitate, disciplină, competitivitate și spirit de sacrificiu. Prin asocierea cu ei, cunoscându-le poveștile de succes, iei contact cu un set de principii pe care le poți aplica în propria afacere. Capacitatea sportivilor de a trece peste un eșec și de a se concentra pe următoarea încercare este o calitate importantă pentru orice antreprenor.
2.Sportul generează content pentru Social Media.
Sportul naște pasiuni și transmite partenerilor și fanilor din energia sa. Asocierea imaginii cu cea a unei echipe sau a unui sportiv implică preluarea informațiilor despre evenimentele sportive pe conturile de Social Media. Este generat, astfel, un content divers, care elimină monotonia procesului de comunicare. Acest tip de content atrage o categorie de public activ, care ajută la atingerea unui grad superior de engagement al postărilor. S-a demonstrat că postările unei case de pariuri despre acțiunile unei echipe pe care o sponsorizează interesează mai mulți oameni decât postările clasice despre cote și promoții.
3.Imaginea companiei este asociată cu o cauză bună.
In primele zile, companiile care sponsorizau nu se gândeau la beneficii de imagine. Firmele locale susțineau prin donații sportivii locali, în măsura în care companiile se simțeau datoare să returneze ceva comunității din care se ridicaseră. Gestul lor era asociat cu o cauză bună. Treptat, în contextul mediatizării la scară largă a competițiilor, sponsorii și-au dat seama de avantajul avut în fața concurenței.
4.Serviciul se întoarce.
Investind în antrenori, programe școlare, turnee, aduci beneficii întregii comunități. Banii ajută la dezvoltarea mișcării sportive locale, iar echipele sau atleții individuali obțin rezultate mai bune la concursurile naționale și internaționale. Aceste rezultate aduc beneficii de imagine pentru comunitatea din care faci parte si implicit investiții. Orașul Deva a devenit cunoscut datorită școlii de gimnastică de acolo.
5.Angajați fericiți și mai uniți.
Prin contractul de sponsorizare, entitatea sportivă poate să își deschidă porțile punând la dispoziția companiei terenul/sala de sport, pentru un număr de ore săptămânal. Astfel, angajații pot sa facă sport într-un cadru considerat mai eficient decât orice alt team building existent pe piața de resurse umane.
6.Fanii pot deveni clienți.
Poți organiza evenimente la care să participe jucătorii echipei sponsorizate sau sportivul/sportiva, dacă vorbim de discipline individuale. Acele evenimente vor fi ca un magnet pentru fani, iar tu vei avea ocazia să fii rândul lor, să faci studii de piață în timp real, să derulezi campanii promoționale. Unii dintre participanți pot fi transformați din fani în clienți si pot deveni ambasadori ai produselor tale in comunitatea lor.
7.Sportul conferă credibilitate.
Asocierea cu timpul liber si pasiunea pentru echipa favorita construiesc cel mai important motor pentru credibilitate. In plus, îți poți invita partenerii de afaceri la arenă, cu ocazia unui meci important.
8.Imaginea călătorește odată cu echipa.
Asocierea cu un sportiv sau o echipa transfera companiei cu care intra in parteneriat o parte din succesul si atributele pozitive ale acestora.
9.Sportivii sunt ambasadorii cei mai credibili pentru compania ta.
Munca unui sportiv este reprezentata de multa sudoare, sacrificiu, implicare si seriozitate. Exact atributele pe care un brand si le doreste in ADN-ul sau, daca adaugam succes si fani, in aceste conditii asocierea cu un sportiv este un mix de nerefuzat.
10.Este o promovare extrem de eficientă.
Sponsorizarea aduce publicitate, iar studiile demonstreaza că promovarea prin sport este cea mai eficientă în raport cu bugetele investite. Expunerea nu se face doar în momentul transmisiei în direct, ci și în timpul difuzării rezumatului evenimentului sportiv sau prin fotografiile făcute de jurnaliști și de spectatori, care ajung pe site-uri și în Social Media, rămânând acolo. În schimb, un spot publicitar pe tv, de exemplu, presupune un cost mare pentru câteva secunde de imagini care nu mai apar în nicio altă parte.
Sponsorizarea este un atu pentru orice companie care intelege ca in 2021 ai nevoie de o strategie care sa aiba la baza in primul rand asocierea cu valorile consumatorilor cu care vor sa comunice si din viata carora vor sa faca parte, iar sportul ofera o arie mare de proiecte cu care te poti asocia.
Poți să înveți marketing sportiv, management sportiv, project management si social media de la specialiști accesand Sports Business Academy. Profesorii noștri sunt manageri cu experiență în sport, sportivi de succes sau experți care lucrează în industria sportivă. Pentru prima dată ai acces la workshopuri și studii de caz prezentate de profesioniști din industria sportivă.