Sportul este un domeniu complex, de larg interes, care prezintă numeroase oportunități în zona de antreprenoriat. Fie că ești sportiv, fie că doar urmărești fenomenul, poți începe oricând un business făcând ce-ți place.
Așa cum vei vedea în continuare, există idei de afaceri pentru toate gusturile: fără investiție inițială, cu investiție inițială redusă, dar și business-uri care necesită un capital însemnat. Indiferent ce decizi să faci, este bine să analizezi în profunzime piața și să îți faci un plan pe termen lung, ținând cont de toate scenariile ce pot apărea în derularea proiectului.
Iată 10 sugestii de business pe care le poți pune în practică dacă ești pasionat de sport.
1. Organizează o competiție sportivă
Poți să organizezi o competiție sportivă și să îți acoperi cheltuielile din taxa de participare percepută participanților. Să luăm un exemplu foarte simplu: îți propui să organizezi un turneu de fotbal pe teren redus. Alegi formatul de 8 echipe, care să joace fiecare cu fiecare. Sunt 7 etape a câte 4 meciuri, în total 28 de meciuri. Fiecare partidă durează 50 de minute și mai este o pauză de 10 minute între meciuri. Asta înseamnă 28 de ore de competiție.
Presupunem cu ai găsit un teren pe care să îl închiriezi cu 100 de lei ora. În total, te costă 2.800 terenul, plus 840 de lei arbitrajul (30 de lei x 28 de meciuri), plus 1.000 de lei fondul de premiere. Dacă percepi o taxă de participare de 700 de lei per echipă, ieși pe profit cu 960 de lei pentru 7 zile de agitație.
2. Organizează cantonamente pentru sportivi
O altă idee care nu presupune efort financiar este să intermediezi organizarea cantonamentelor pentru echipe/sportivi. Trebuie să iei legătura cu hoteluri/pensiuni de la munte și de la mare care au infrastructura necesară pentru practicarea sportului, apoi să prezinți ofertele cluburilor, percepând un comision pentru efortul tău și pentru timpul dedicat.
3. Deschide o firmă de PR pentru sportivi
Dacă ești specializat pe Social Media și ai legături în presă, poți deschide o firmă de PR pentru sportivi. Poți percepe o suma lunară pentru actualizarea paginilor personale și pentru consultanță în privința acțiunilor prin care aceștia își pot construi o imagine care să atragă fani și sponsori. Investiția este minima.
4. Specializează-te pe fotografie de sport
Bazele de imagini cu fotografii din sport sunt foarte căutate de site-uri, de televiziuni și de presa tipărită. Un aparat de fotografiat profesional costă între 1.000 și 10.000 de euro, iar site-ul pe care să postezi fotografiile costă aproximativ 600 de euro. Poți percepe un abonament sau poți vinde fiecare fotografie în parte.
5. Deschide o sală de fitness
Este un business mai complex. Nu voi intra în prea multe detalii, dar trebuie să știi că o sală adecvată poate fi închiriată la aproximativ 1.200 de euro pe lună, iar dotările ar mai costa aproximativ 8.000 de euro cu dotări minime.
Prețul mediu al unui abonament lunar la sala de fitness este de 150 de lei. În cazul în care clientul dorește un instructor personal, abonamentul ajunge la 500 de lei. Salariul mediu al unui instructor este de 3.000 de lei.
6. Devino Afiliat in industria pariurilor sportive
Dacă ești pasionat de pariuri sportive, de ce să nu îți lansezi un website? Poți să lansezi un website acreditat pentru a scrie despre industria pariurilor și a câștiga bani pe sistemul „profit sharing” (afiliere). Licența anuală pentru un astfel de site costă 7.000 de euro.
7. Deschide-ți propriul club sportiv
Fie că ai practicat sportul, fie că nu, îți poți deschide un club sportiv. Să luăm tot exemplul fotbalului. Inițial este recomandat sa formezi o grupa de copii si sa închiriezi un teren in proximitatea unei scoli. Școlile de dans, cursurile de Yoga sau arte marțiale prezinta o profitabilitate ridicata. Poți începe ca microîntreprindere si in timp sa devii un club cu certificat de identitate sportiva.
8. Lansează un radio de sport online
Poți opta pentru un post de radio online. Logistica este la îndemâna oricui și se câștigă bani din publicitate și reportaje plătite, mai ales daca reușești sa construiești o comunitate.
9. Deschide un cabinet de kinetoterapie si masaj
Spațiul alocat trebuie să fie de minim 5 mp pentru fiecare pacient. Sala trebuie să aibă aerisire naturală directă, cât mai eficientă.
Dotări elementare: un spalier, două saltele, o oglindă de perete, o masă kineto simplă, o bancă, două instalaţii-montaje scripete cu contragreutăţi, greutăţi de diverse mărimi, bastoane, arcuri, cordoane elastice. Prețul dotărilor depășește 30.000 de euro. Bineînțeles, ai nevoie de specializare, dacă nu vrei să angajezi profesioniști.
10. Deschide un bar cu temă sportivă
Oamenii sunt dornici de socializare după perioada de restricții impusă de pandemie. Bugetul necesar pentru deschiderea unui astfel de local este de 50.000 – 100.0000 de euro, iar satisfacțiile depășesc sfera financiară.
Sunt foarte multe idei pe care le poți transforma intr-o afacere in sport, important este sa începi.
Poți să înveți marketing sportiv, management sportiv, project management si social media de la specialiști accesand Sports Business Academy. Profesorii noștri sunt manageri cu experiență în sport, sportivi de succes sau experți care lucrează în industria sportivă. Pentru prima dată ai acces la workshopuri și studii de caz prezentate de profesioniști din industria sportivă.